Ultima editie tiparita in format pdf

Elevul din Păcureţi care şi-a ucis tatăl cu toporul a fost condamnat la 4 ani de închisoare

Publicat pe 2018-06-26 14:55:25

Elevul în vârstă de 17 ani, din comuna prahoveană Păcureţi, acuzat că şi-a ucis tatăl cu mai multe lovituri de topor, a fost condamnat la închisoare. Instanţa a decis ca Ionuţ Florin Barnu să rămână în spatele gratiilor pentru o perioadă scurtă de timp. Adolescentul şi-a recunoscut fapta şi a precizat că a recurs la acest gest extrem pentru că tatăl său avea un comportament violent atât cu el, cât şi cu mama sa.

Medicul de familie a fost cel care a descoperit crima, pentru că Ionuţ, ajutat de mama sa, a încercat să ascundă fapta, anunţând rudele şi vecinii că bărbatul a murit de moarte bună.

Crima s-a petrecut în octombrie 2017 în comuna prahoveană Păcureţi. Adolescentul este acuzat că şi-a lovit tatăl cu mai multe lovituri de topor direct în cap, în timp ce victima dormea. După comiterea faptei, băiatul a încercat să şteargă urmele de sânge din casă şi a avut chiar tăria să coasă rănile de la cap pe care i le făcuse tatălui său cu arma crimei.

Tribunalul Prahova a decis ca Ionuţ  să fie pedepsit cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pentru o perioadă de 4 ani pentru săvârşirea infracţiunii de omor comis asupra unui membru de familie. În aceeaşi cauză, Ionuţ Viorel Deaconu a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat de favorizarea făptuitorului.

Decizia nu este definitivă. Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a contestat deja decizia la Curtea de Apel Ploieşti, instanţă care va da pedeapsa executorie.

Ionuţ, fost elev la Liceul Tehonologic Bălţeşti, ar fi avut un conflict cu tatăl său chiar în seara crimei. Victima şi-a sunat băiatul pe care l-a mustrat că întârzie prea mult cu prietenii săi la fotbal şi l-a ameninţat că, dacă nu va ajunge acasă la o oră decentă, îi va încuia uşa. Ameninţările s-au concretizat câteva ore mai târziu, când Ionuţ Florin Barbu a ajuns acasă cu puţin înainte de miezul nopţii. A găsit uşa încuiată, însă mama sa a fost cea care l-a ajutat să intre în locuinţă, deschizându-i geamul. A mâncat, iar apoi i-a spus mamei sale că merge să se odihească. Nimeni nu poate explica ce s-a întâmplat în acele clipe cu tânărul. Cert este că a luat un topor şi şi-a lovit tatăl direct în cap. Nu s-a panicat deloc, ba din contră. A mers la mama sa şi i-a povestit totul. Femeia a fost cea care l-ar fi ajutat să ştergă urmele crimei, în speranţa că îşi va salva copilul de închisoare. Au decis împreună să ascundă crima şi să spună rudelor şi vecinilor că victima a murit din cauze naturale. Surse apropiate anchetei au precizat că Florin a avut atâta tărie încât a încercat să-i coasă rana tatălui său, tocmai pentru ca nimeni să nu observe plaga de la tâmplă. Împreună cu mama sa ar fi spălat sângele din camera crimei, inclusiv hainele victimei. 

Apoi au anunţat rudele şi vecinii că bărbatul murise de moarte bună şi a mers în sat să cumpere coşciug şi cele trebuincioase pentru înmormântare. Ionuţ n-a luat însă în considerare că trebuie să obţină acte de la medicul de familie pentru a-şi putea îngropa părintele. Medicul a fost cel care a alertat autorităţile, având suspiciunea că ceva grav s-a întâmplat. Semnele de întrebare s-au confirmat ulterior când poliţiştii au venit la domiciliul familiei Barbu şi au constatat urme de violenţă pe cadavru şi au decis să solicite anularea funeraliilor şi deschiderea unui dosar penal.

După audiere, Ionuţ a fost prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. În prezent, Ionuţ se află încarcerat la Penitenciarul Mărgineni unde îşi aşteaptă sentinţa definitivă.