Ultima editie tiparita in format pdf

Interviu cu preşedintele C.J. Prahova, Bogdan Toader: „Încercăm să schimbăm lucrurile în bine. Principala noastră grijă e asigurarea locurilor de muncă, mai nou, locuri de muncă bine plătite şi atragerea investitorilor”

Publicat pe 2018-05-24 11:33:52Daniel Mihu

La Muzeul Petrolului din Ploieşti încerc, când sunt de serviciu, să prezint publicului, cu prioritate, performanţele. În special ale oamenilor, cele tehnice considerându-le în plan secundar. Aşa e evidenţiată prima femeie inginer din lume - Elisa Leonida Zamfirescu – sau cel mai bogat om al planetei, asta încă teoretic, inginerul Ion Basgan. Dacă familia va câştiga procesul de repunere în drepturi al acestui inventator, cum e corect, ar urma, luând în calcul inflaţia, ca urmaşii lui Ion Basgan să primească 56 de miliarde de dolari. Asta l-ar face, de departe, cel mai bogat om al lumii.

Continuând ideea de a vă prezenta performanţe am observat că Bogdan Andrei Toader este cel mai tânăr preşedinte de Consiliu Judeţean din România. Şi, de la sfârşitul iernii, mă strădui să vi-l prezint într-un interviu. Şi să văd dacă greşesc sau nu în aserţiunea mea. Până la urmă, acum câteva zile, după vreo doua ore de anticameră, timp în care delegaţii după delegaţii îl căutau cu urgenţe, am reuşit să-l intervievez.

 

-Domnule preşedinte, să vorbim despre performanţă. Cred, nu sunt sigur, că sunteţi cel mai tânăr român care ocupă această funcţie. Cum stau lucrurile exact?

-Atunci când am fost ales pentru a ocupa această funcţie, da, eram cel mai tânăr. În acest moment, cred că, totuşi, am rămas. Nu ştiu dacă s-a schimbat în vreun judeţ preşedintele Consiliului Judeţean. În acel moment eram şi cel mai tânăr preşedinte de partid (PSD – n.r.). Acum nu cred că mai este cazul. La Cluj este un tânăr deputat, Horia Nazra, care are 30 de ani şi la Călăraşi cred că acum e preşedinte de partid cineva mai tânăr. Asta ca preşedinte de partid, căci de Consiliu Judeţean sunt în continuare cel mai tânăr.

-Din ce am văzut, cât am aşteptat să fac acest interviu, este foarte multă muncă. De-ar munci tot judeţul la fel ca dumneavoastră, am pune Japonia în pericol...

-Nu cred, ei au un sistem foarte alert. Dar este foarte multă muncă, iar problematica este diversificată: sunt probleme legate de servicii publice, investiţii, dezvoltarea judeţului în ceea ce priveşte reţelele de utilitate publică (gaze, canalizare). Fiecare zonă a judeţului are specificul ei şi problemele cu care se confruntă. În zona de şes nu sunt dezvoltate reţelele de gaze, iar în ultimul timp preţul lemnelor a crescut.

-O întrebare care vine de la cetăţenii judeţului: aţi stopat defrişările ilegale? Primăvara asta călduroasă e aşa şi pentru că s-au tăiat enorm de mulţi copaci.

-În privinţa defrişărilor, legislaţia care a fost adoptată în 2016 este eficientă. De aceea, ca o consecinţă, a crescut preţul lemnelor. Să ştiţi că organele abilitate, Jandarmeria, Poliţia – monitorizează foarte atent ceea ce se întâmplă. Ce putem noi face, şi am discutat cu Direcţia Silvică Prahova, este să facem programe de împăduriri. Sunt necesare din două aspecte: în zona de deal sunt multe alunecări de teren şi aşa am reuşit să stabilizăm solul, iar în zona de şes este nevoie de o „perdea verde” de-a lungul drumurilor. Iarna este foarte dificil să deszăpezeşti din cauză că zăpada este viscolită. Prin împăduriri reducem această problemă, îi punem stop.

-Deci nu ignoraţi această problemă.

-Nu e de ignorat. În privinţa defrişărilor nu putem face mai mult, noi lucrăm conform legislaţiei. Aşa am hotărât ca în zona de deal să creăm noi păduri.

-E clar, se lucrează în această problemă şi nu cum credeau unii că la CJ Prahova problema nu are relevanţă.

-De când a intrat în vigoare „Radarul Pădurilor” şi fiecare camion este monitorizat, nu mai este cazul de foarte multe defrişări. Mai apar cazuri izolate, iar cantităţile de lemn sunt foarte mici. Acum principala noastră grijă este împădurirea zonelor care necesită acest lucru.

-Am văzut că, în afara activităţii de birou, foarte ample, participaţi şi la multe acţiuni pe teren. Există vreun domeniu din cele incluse în activitatea de preşedinte al CJ pentru care aveţi o preocupare aparte?

-Prahova este un judeţ puternic industrializat. Principala noastră grijă e asigurarea locurilor de muncă, mai nou, locuri de muncă bine plătite şi atragerea investitorilor. Asta ne interesează foarte mult, dezvoltarea judeţului pe plan industrial, pentru că avem tradiţie. În petrol avem şi universitate, iar 33% dintre firmele care îşi desfăşoară activitatea în Prahova lucrează în acest domeniu. Petrolul este principala noastră resursă.

-Şi blazonul! În stema de deasupra biroului dvs. apare şi o sondă de extracţie.

-Da, şi blazon.

-Dar cum faceţi să fiţi prezent la aşa de multe acţiuni?

-Pentru mine, ziua de muncă nu se termină când se încheie programul la 16:30. Azi va continua până la 18.00, cel puţin. Este vorba de cât timp aloci. Unele probleme au o rezolvare rapidă. Foarte important este dialogul, să cunosc problemele autorităţilor locale.

-În această funcţie aţi avut şi zile dificile, copleşitoare?

-Sunt zile şi zile. Unele sunt încărcate de emoţie, când organizăm evenimente, cum a fost cea cu Fundaţia „Aspen” şi domnul Geoană a avut nişte invitaţi de marcă. Mai sunt zile copleşitoare din punct de vedere al ritmului.

-V-aţi adaptat uşor la acest gen de răspundere?

-Principalul nostru atu, ca oameni, este faptul că ne adaptăm tuturor situaţiilor. Pentru această funcţie de preşedinte de Consiliu Judeţean trebuie să înţelegi administraţia publică, mecanismele ei, modul cum funcţionează.

-Dumneavoastră aţi avut, la început, atu-ul de a fi venit din interiorul acestei administraţii...

-Exact. A fost ceva care m-a ajutat pentru că am lucrat în această instituţie din 2008. M-a ajutat foarte mult să intru în pâine, ca să spun aşa. Utilă mi-a fost şi funcţia de vicepreşedinte pentru doi ani. Toate acestea m-au ajutat să lucrez într-un ritm destul de alert.

-Pe final de interviu, să terminăm cu subiectul cu care am început: performanţă! Din alte nuanţe. Care sunt principalele proiecte ţintă ale dumneavoastră?

-În primul rând este vorba de sănătatea populaţiei. Avem în subordine două spitale: cel de Obstetrică-Ginecologie şi Spitalul Judeţean. Avem multe investiţii în aceste două unităţi şi dorim să creăm un climat foarte bun pentru medici şi, bineînţeles, un mediu în care pacienţii să aibă un tratament corespunzător.

-V-am văzut des că mergeţi în aceste unităţi.

-Da, şi voi mai merge. Acum sunt probleme cu salarizarea, dar nu intră în atribuţiile noastre. În ceea ce priveşte dotarea, funcţionalitatea, aparatura necesară, cazarea pacienţilor, vom interveni şi vom investi 5-6 milioane de euro. În principal aş vrea ca publicul să ştie că facem tot ceea ce stă în puterea şi priceperea noastră pentru binele locuitorilor judeţului Prahova. Încercăm să schimbăm lucrurile în bine.