Ultima editie tiparita in format pdf

Dosarul de corupţie al lotului Oniga, fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap, se judecă de cinci ani

Publicat pe 2018-04-24 15:07:32

Dosarul de corupţie al ”lotului Oniga”, numit astfel după numele Vioricăi Oniga, fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC Prahova, trimis în instanţă de procurorii DNA Ploieşti se judecă pe fond de cinci ani la Tribunalul Buzău. 13 persoane au fost deferite justiţiei în această cauză şi alte câteva zeci de persoane au fost audiate ca martori. Din acest dosar s-au desprins alte trei anchete instrumentate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în care sute de persoane au fost trimise în judecată pentru recuperarea prejudiciului adus statului. Este vorba despre bolnavii închipuiţi care au beneficiat în mod ilegal şi în baza unor documente false de ajutoare sociale ca însoţitor pentru o persoană cu handicap.

Fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, Viorica Oniga, se află în prezent sub puterea măsurii preventive a controlului judiciar, iar dosarul în care este inculpat pare că nu se mai termină. Sunt cinci ani de când acest dosar se află în faţa instanţei, iar judecătorii încă se află în faza de administrare a probatoriilor. Până acum au fost audiaţi zeci de martori în cauză, iar la termenul din decembrie anul trecut instanţa a renunţat să mai audieze 20 de martori, invocând faptul că ”proba nu este relevantă în raport de obiectul probaţiunii în cauză”.

Următorul pas, şi cel mai important cu siguranţă, va fi audierea Vioricăi Oniga pe fondul cauzei şi pledoariile finale ale avocaţilor, dar în această fază a procesului este greu de estimat când va da explicaţii fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC.

 Dosarul ”lotul Oniga” este primul mare dosar de corupţie instrumentat de DNA Ploieşti, de când la conducerea acestei instituţii se află procurorul Lucian Onea. Practic, arestarea Vioricăi Oniga a deschis lunga listă a şefilor de instituţii publice din Prahova care au fost arestate pentru fapte de corupţie.

Viorica Oniga a fost reţinută de procurorii DNA Ploieşti în primăvara anului 2012, iar un an mai târziu a fost deferită justiţiei alături de alte 12 persoane, printre care şi Ioana Borcan, membru al comisiei, şi alte persoane care făceau parte din reţeaua celor care acordau în mod ilegal certificate de handicap contra unor sume de bani.

În dosarul Ongia, procurorii au calculat un prejudiciu de peste trei milioane de lei, dar după extinderea anchetei s-a constatat că prejudiciul pentru DGASPC este cu mult mai mare, de milioane de euro, bani care reprezintă indemnizaţii de handicap sau pentru însoţitorii persoanelor cu handicap încasate în baza unor documente medicale false.

După acest scandal, bolnavii închipuiţi au fost şi ei trimişi în judecată, iar o parte dintre ei şi-au recunoscut vina şi au acceptat să returneze statului banii încasaţi în mod ilegal.

 Pe rolul instanţelor prahovene, se află în diferite faze de judecată patru dosare penale, care au ca obiect cumpărarea de influenţă, în care incupaţi sunt cei care au beneficiat pe nedrept de banii destinaţi persoanelor cu handicap. În două dintre aceste dosare, inculpaţii au fost găsiţi vinovaţi de înşelăciune şi uz de fals, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare şi au fost obligaţi prin decizie a instanţei să achite în totalitate prejudiciul creat. Sumele variază de la un caz la altul, între 1000 de lei şi chiar 103.937, bani pe care trebuie să-i returneze DGASPC, Elena Cernat, asta cu condiţia în care instanţa o va găsi vinovată.

Ultimul dosar, al patrulea, a fost deferit justiţiei în data de 3 iulie 2017 de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în care 17 persoane sunt acuzate de înşelăciune şi uz de fals. În total, doar din aceast cauză, statul ar trebui să recupereze nu mai puţin de 900.000 de lei. Împreună cu cei 17 inculpaţi a fost trimsi în judecată şi medicul oftalmolog Maria Ghinea, acuzată că ar fi falsificat documentele medicale în baza cărora a fost obţinută în mod ilegal încadrarea în grad de handicap. Surse judiciare au precizat că, în faza de urmărire penală, mai există un alt lot de prahoveni aflaţi într-o situaţie similară.

În paralel, tot în faza de judecată se află alte câteva zeci de dosare individuale cu persoane care au încasat ilegal bani de la stat pe motiv că suferă de afecţiuni grave şi care au făcut acorduri de recunoaştere cu procurorii.

Până în prezent niciunul dintre inculpaţii din aceste dosare nu a fost condamant la închisoare cu executare.

Viorica Oniga, considerată liderul reţelei de certificate de handicap acordate pe nedrept, este acuzată de luare de mită, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată şi în formă continuată, complicitate la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată, şi fals intelectual, în formă continuată.

Următorul termen pe fond în dosarul Oniga a fost stabilit de instanţa penală a Tribunalului Buzău în data de 15 mai.