Ultima editie tiparita in format pdf

Oborul din centrul Ploieştiului!

Publicat pe 2018-04-11 10:29:37Mihail Marinescu

Fructe şi legume stricate, expuse la vânzare
Poliţiştii au aplicat amenzi însumând 53.000 de lei Polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Comercial au verificat, în cursul dimineții de marți, 27.03.2018, calitatea produselor agro-alimentare expuse spre vânzare de către societățile comerciale cu punct de lucru pe platoul din Piața Centrală a municipiului. S-a aplicat un număr de 10 sancțiuni contravenționale agenților economici care comercializau marfă deteriorată, valoarea totală a amenzilor fiind de 53.000 lei. Totodată, au fost confiscate peste 150 kg de fructe și legume depreciate calitativ, specificându-se, într-un comunicat, că aceastea vor fi predate reprezentanţilor Grădinii Zoologice Bucov.

Produse alimentare, comercializate la cort, fără protecţie împotriva prafului şi a altor factori care pot produce contaminări
Pentru că tot a venit vorba despre comercializare produselor alimentare în preajma Pieţei Centrale, haideţi să ne uităm şi la tarabele şi corturile instalate pe platoul aflat în faţa Halelor, pe acel trotuar de la intrarea principală. Ce vedem acolo... ehe, multe, foarte multe lucruri care nu au nicio legătură cu civilizaţia. Suntem în municipiul Ploieşti, în anul 2018, un oraş european dintr-o ţară a Uniunii Europene şi, cu toate acestea, vedem tarabe după tarabe, corturi după corturi, chiar în „buricul” oraşului... european! Dar asta nu e tot, pentru că cel mai grav lucru îl reprezintă modul de comercializare al produselor. Cum păşeşti pe trotuar, în dreapta vezi expuse dulciuri, de tot felul, cum ar fi marmeladă, rulade umplute cu fel de fel, halva, cornuleţe, bomboane, toate fără, însă, a avea vreo protecţie împotriva prafului, a poluării cu gaze de la eşapamentele maşinilor (locul aflându-se la câţiva paşi de stradă, foarte circulată), fiind expuse în... bătaia vântului, descoperite. La fel şi la cortul de lângă cel cu dulciuri, unde se comercializează produse din carne. Nici acestea nu erau acoperite, fiind etalate direct pe tarabă. Există o vitrină frigorifică, însă o parte din carne este ţinută acolo, iar alte preparate din cane sunt pe tarabă. Ce să mai vorbim despre mirosuri, combinaţii de carne afumată cu brânză, cu dulciuri, dar şi cu acel miros specific al cojocului. Ca la mahala, ca la Obor! Tot în acel perimetru, nişte indivizi au găsit de cuvinţă să expună la vânzare cojoace. Socotind că spaţiul din cort nu le este suficient, au găsit varianta cu expunerea cojoacelor pe trotuar, îngreunând accesul pietonilor. Cum vine weekend-ul, o mulţime de corturi sunt instalate în parcul din faţa Halelor Centrale, tot aşa, cu alimente comercializate fără a avea măcar o folie de protecţie pe ele. Nici măcar brânza nu este acoperită, fiind expusă şi la temperatura de afară (şi nu mai este iarnă)! Nu este nimic în neregulă că, iată, piaţa românească se dezvoltă. Este excelent să existe mâncare de tot felul şi alt gen de produse (ideal ar fi să avem şi banii necesari), dar bine ar fi să dăm dovadă de civilizaţie atunci când se expun către comercializare astfel de produse, pentru că sănătatea trebuie să fie prioritară.