Ultima editie tiparita in format pdf

Simulare cu şi fără boicot..., mai mult fără... !

Publicat pe 2018-03-07 09:17:41Mihail Marinescu

Anuţată cu surle şi trâmbiţe, marea mişcare sindicală a făcut imposibilă susţinerea simulării Evaluării Naţionale la Limba română în numai 8 centre din Prahova, dintr-un total de 160!

Elevii claselor a VIII-a au susţinut, la începutul acestei săptămâni, mai exact în zilele de 5 şi 6 martie, simularea probelor de la Evaluare Naţională. Prima zi a fost rezervată simulării probei de la Limba şi literatura română, după care au fost verificate cunoştinţele elevilor la Matematică. În judeţul Prahova, au fost puse la dispoziţie 160 de centre în care să se susţină evaluarea, cu un număr de 6.299 elevi înscrişi, din care au fost prezenţi 5.769. Simularea Evaluării Naţionale s-a desfăşurat sub ameninţarea boicotului sindicaliştilor din învăţământ, care au ceva nemulţumiri privitoare la salarizare, deşi anul trecut şi chiar acum, cu 1 martie, salariile au fost majorate şi în învăţământ! Înainte de simulare, liderii de sindicat anunţau cu mult tam-tam că urmează o acţiune sindicală de amploare, însă, în realitate foarte puţini profesori sindicalişti au dat curs boicotului. În Prahova, conform datelor oficiale prezentate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, din 160 de centre, doar în 8 nu s-a putut susţine evaluarea la Limba română, iar în cea de-a doua zi, la Matematică, simularea s-a desfăşurat în toate cele 160 de centre. Mai mult decât atât, vineri, 2 martie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova a primit, din partea sindicaliştilor, o notificare prin care se anunţa boicotul în, atenţie!, 91 de şcoli... .! Simularea nu s-a susţinut, în Prahova, în prima zi, la Liceul Tehnologic „C. Cantacuzino” Băicoi, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza, Liceul Tehnologic Starchiojd, Şcoala Ploieştori, Şcoala C. Brâncoveanu” Breaza, Şcoala „Platon Mocanu” Drajna.

Ce spune ministrul Educaţiei
Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a declarat că le va cere inspectoratelor judeţene organizarea unei noi simulări a Evaluării Naţionale acolo unde a existat boicotul. „În primul rând, eu sunt preocupat de elevii care nu au putut să susţină astăzi simularea la Evaluarea Naţională şi pentru asta voi transmite conducerii inspectoratelor judeţene, din respectivele judeţe, unde acest lucru s-a întâmplat, să organizeze o nouă sesiune, doar la nivel de judeţ, pentru aceşti elevi, pentru a avea şi ei şansa de a se pregăti. În legătură cu ce se întâmplă cu profesorii, vom analiza întâi să vedem dacă este un conflict de muncă, pe care să îl analizăm dacă este legal organizat sau este o încălcare a atribuţiilor din fişa postului”, a declarat ministrul Popa la Parlament. El a precizat că, în ciuda faptului că s-a anunţat boicotarea a peste 1.100 de şcoli, în realitate nu s-a putut susţine Evaluarea Naţională în 25 de şcoli. Este vorba de 14 şcoli din judeţul Harghita, opt şcoli în judeţul Prahova şi câte o şcoală din judeţele Buzău, Ialomiţa şi Arad. „De fapt, nici nu prea am înţeles despre ce acţiune este vorba. Dacă acest boicot este un conflict de muncă, atunci mă gândesc că nu prea s-a respectat legislaţia în vigoare legată de conflictul de muncă. Dacă nu e conflict de muncă, atunci este neîndeplinirea sarcinilor de serviciu şi poate să urmeze o cercetare disciplinară. În mod evident, trebuie să clarificăm acest lucru, pentru că nu am înţeles dacă suntem în faţa unui conflict de muncă, în care trebuia să respectăm nişte termene, în care trebuia să respectăm faptul că un contract colectiv de muncă este în renegociere şi prin semnătura liderilor de sindicat s-au angajat să nu deschidă conflicte de muncă în perioada de 60 de zile cât este renegocierea. Sau nu este conflict de muncă şi atunci înseamnă că este o problemă disciplinară”, a mai spus Popa. Valentin Popa a subliniat că dreptul la protest, garantat prin Constituţie, nu trebuie să îi afecteze negativ pe elevi.