Ultima editie tiparita in format pdf

La Bac-ul de iarnă, doar 17,33% dintre candidaţii din Prahova au obţinut calificativul „experimentat” la proba digitală!

Publicat pe 2018-02-28 12:15:36Mihail Marinescu

Dacă proba de evaluarea a competenţelor digitale ar fi constat în utilizarea telefoanelor touchscreen, ci nu a PC-urilor, poate că altul ar fi fost rezultatul. Temă de gândire pentru Ministerul Educaţiei!

După cum se ştie, începând cu acest an, Bacalaureatul este programat a se susţine în două etape, în anotimpuri diferite, iarna – competenţele, iar vara – probele scrise. Prima etapă s-a încheiat deja, astfel că vă putem informa despre ce rezultate s-au înregistrat în Prahova, cu evidenţierea că a mirat umpic procentul redus al elevilor care au dovedit că sunt experimentaţi în domeniul digital! La prima probă, cea de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), prezenţa a fost de 98,23%, dintre care 77,17% au obţinut calificativul de experimentat, 17,57% - nivel avansat şi 5,26% – nivel mediu. A urmat proba de evaluare a competențelor digitale (proba D), unde numărul absenţilor a fost destul de semnificativ, 113 de elevi neprezentaţi. Din cei 4.994 prezenţi, foarte puţini s-au les cu calificativul experimentat, 17,33%, apropiat de cel al începătorilor, 15,59%, ceea ce uimeşte, ţinându-se cont de faptul că tinerii de azi stau foarte multe pe Net şi ar fi fost logic să aibă cunoştinţe şi de cum se lucrează pe calculator. Dacă proba de evaluarea a competenţelor digitale ar fi constat în utilizarea telefoanelor touchscreen, ci nu a PC-urilor, poate altul ar fi fost rezultatul, cunoscându-se faptul că adolescenţii preferă mai mult telefoanele de ultimă generaţie în loc de PC! Tot la proba aceasta, 33,25% au dovedit că au cunoştinţe de nivel mediu, iar 24,93% de nivel avansat. Au fost şi cazuri în care nu s-a putut acorda niciunul calificativ, în respectiva situaţie aflându-se 8,89% dintre candidaţi.

Probele scrise, la vară

Bacalaureatul continuă cu probele scrise, acestea fiind programate a începe în iunie: Prima probă scrisă - Limba si literatura română - Ea) - va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba si literatura maternă - Eb) este programată marți, 26 iunie, iar proba Ec) - proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă - la alegere a profilului și specializării - proba Ed) - se va desfășura joi, 28 iunie. Afișarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12:00 - 16:00). Între 5 și 8 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie. Cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a se încheie vineri, 25 mai. A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2018 are următoarea structură: 10 - 13 iulie: înscrierea candidaților; 27 iulie: înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe; 20 august: limba si literatura română - proba Ea) - proba scrisă; 21 august: limba si literatura maternă - proba Eb) - proba scrisă; 22 august: proba obligatorie a profilului - proba Ec) - proba scrisă; 23 august: proba la alegere a profilului și specializării - proba Ed) - proba scrisă; 24 – 27 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A; 28 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B; 29-30 august: evaluarea competențelor digitale - proba D; 30-31 august: evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională -proba C; 1 septembrie: afișarea primelor rezultate (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 - 16:00); 2 – 5 septembrie: rezolvarea contestațiilor. Rezultatele finale se vor afișa pe 6 septembrie 2018.