Ultima editie tiparita in format pdf

Minorul din Păcureţi care şi-a ucis tatăl, trimis în judecată

Publicat pe 2018-02-01 11:31:23

Ionuţ Florin Barbu, elevul de 17 ani din comuna prahoveană Păcureţi, arestat la sfârşitul anului trecut ca principal suspect într-un dosar de omor, a fost trimis în judecată. Ionuţ este acuzat că şi-a omorât tatăl cu mai multe lovituri de topor, după care a încercat să ascundă urmele crimei. Împreună cu Ionuţ Barbu a fost trimis în judecată un alt tânăr, Ionuţ Viorel Diaconu, acuzat de favorizarea infractorului. Acesta din urmă este acuzat că, deşi ştia de faptul că prietenul său îşi omorâse tatăl, nu a anunţat autorităţile.

Crima s-a petrecut, în luna octombrie 2017, dar autorităţile au aflat de ea câteva zile mai târziu de la săvârşirea faptei, şi asta pentru că medicul de familie din comună a fost vigilent şi nu a emis certificatul de deces până ce nu a făcut propriile verificări.

Surse apropiate de anchetă spun că Ionuţ, elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Bălţeşti, era ţinut din scurt de tatăl său, care nu-i permitea să petreacă prea mult cu prietenii. Aşa s-a întâmplat şi sâmbătă seară când, la o partidă de fotbal fiind, Ionuţ a fost sunat constant de tatăl său care îl avertizase că, dacă nu ajunge acasă la o oră decentă, va încuia uşa şi îl va lăsa să doarmă afară. Ionuţ nu a luat în considerare ameninţările tatălui, însă, când a ajuns acasă, aproape de miezul nopţii, a avut surpriza să găsească uşa încuiată. Mama sa a fost cea care l-a ajutat să intre în casă, pe geam. După ce a intrat în casă, adolescentul a mâncat, după care şi-a anunţat mama că merge să se culce în camera lui. S-a oprit însă în încăperea unde dormea tatăl său. Profitând de acest lucru, băiatul a luat un topor şi şi-a lovit tatăl direct în cap.

După comiterea faptei, Florin şi mama sa au încercat să şteargă urmele crimei în speranţa că nimeni nu-şi va putea da seama ce se întâmplase în casa familiei Barbu. Tânărul, cu mult sânge rece, a luat tampoane de vată şi a şters de sânge rana făcută de lama toporului, ba mai mult a şi cusut plaga. Femeia a încercat şi ea să-şi ajute copilul şi a acceptat să spele totul în jur atât cât a putut, inclusiv hainele victimei, dar şi pe cele ale fiului său. Sângele însă s-a îmbibat în podeaua din lemn şi în salteaua patului în care dormea victima atunci când a fost ucisă. Totul a fost acoperit cu covoare şi cu pături pentru a nimeni să nu observe.

A doua zi, fiul şi mama sa au cumpărat un coşciug şi s-au pregătit de cele creştineşti, ca şi când bărbatul ar fi murit din cauze naturale şi chiar au chemat vecinii la priveghi. Totul s-a terminat atunci când Florin a mers la medicul de familie pentru a obţine documentele necesare în astfel de cazuri, însă doctorul a refuzat să facă acest lucru, suspectând că este ceva necurat la mijloc. Acesta a fost cel care a şi alertat autorităţile. Poliţia a venit la uşa familie Barbu luni dimineaţă, iar când au verificat cadavrul bărbatului au descoperit rana de la cap şi apoi urmele de sânge de pe podea. Mama suspectului a recunoscut că a făcut totul din milă pentru fiul ei, sperând că autorităţile nu vor afla despre crimă.

Ionuţ se află în arest preventiv încă din ziua în care poliţiştii au aflat despre comiterea crimei, iar dosarul său se judecă pe rolul secţiei penale a Tribunalului Prahova.