Ultima editie tiparita in format pdf

Criză mare de poliţişti

Publicat pe 2018-01-24 14:24:24

Şcoala de Agenţi de Poliţie de la Câmpina scoate la concurs 2600 de locuri pentru 2018

Din cauza pensionărilor masive din sistem, Ministerul Afacerilor Interne a decis să scoată la concurs încă 2600 de locuri pentru Şcoala de Agenţi de Poliţie de la Câmpina, pentru anul 2018. Va fi pentru prima dată în isotria unităţii când se vor organiza trei sesiuni de admitere într-un singur an, în ianuarie, iulie şi decembrie. Conform comandantului Şcolii de Agenţi de Poliţie Vasile Lascăr din Câmpina, comisarul şef Vasile Tache, următoarea sesiune de admitere se va organiza în a doua jumătate a lunii iulie, pentru ca la finalul anului să mai fie organizată o a treia sesiune, spre sfârşitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie. Vasile Tache a precizat că în ceea ce priveşte a treia sesiune de examen sunt încă discuţii cu privire la dată, existând şi varianta să fie amânată pentru ianuarie 2019. Este pentru prima dată în istoria Şcolii de Poliţie din Câmpina când, într-un singur an calendaristic, MAI se gândeşte să organizeze trei runde de examen şi asta pentru că în sistem există o mare criză de personal, în speical agenţi de ordine publică.

O altă schimbare care se preconizează din acest an este ca pentru concursul de la finalul anului 2018 sau începutul anului 2019 – în funcţie de când se va decide perioada de examene - este posibil să se schimbe bibliografia de pentru evaluarea candidaţilor, limba română urmând să fie înlocuită cu subiecte din legislaţie. În schimb, proba la o limbă străină de circulaţie internaţională va rămâne valabilă, la fel şi traseul aplicativ, dar care va suferi şi el unele modificări, după o consultare publică, dar şi cu specialişti din domeniul sportiv.

“În timpul probelor sportive pentru examenul de admitere de acum (din ianuarie n.r.) am avut posibilitatea să stau de vorbă mai mult cu candidaţii şi am ajuns la concluzia că poate a venit timpul să renunţăm la metoda învechită de examinare. Poate că este cazul să ne inspirăm şi noi de la Poliţia din Franţa, de exemplu, unde candidaţii susţin proba de admitere în şcolile lor pornind de la o pregătire generală. Teste din cultura generală. Deocamdată nu ştim exact care va fi bibliografia, dar cel mai probabil ne vom axa pe întrebări din legislaţie, din Constituţia României, din Legea Funcţionării Poliţiei Române şi din Statutul Poliţistului. Cu siguranţă, schimbarea tematicii pentru concurs nu va fi la prima sesiune din iulie. Nu ar fi frumos să schimbăm regulile în timpul jocului. Ne gândim că poate sunt acum elevi de liceu care au început să se pregătească la limba română. Cel mai probabil, la sesiunea din noiembrie-decembrie, vom schimba tematica şi vom anunţa bibliografia din timp pentru ca toţi cei care vin la examen să aibă timp să se pregătească”, a declarat comisar şef de Poliţie Vasile Tache, comandantul Şcolii de Poliţie “Vasile Lascăr” din Câmpina.

Acesta a adăugat că sesiunea din iulie va fi organizată după data de 20, iar cea de la finalul anului, cel mai probabil la sfârşitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie. Vasile Tache a mai spus că pentru fiecare sesiune în parte au fost aprobate câte 1300 de locuri. Aşadar, pentru 2018, MAI a scos la concurs 3900 de locuri (1300 în luna ianuarie, 1300 în iulie şi alte 1300 la finele anului).

La sesiunea de examen din ianuarie 2018, care tocmai ce s-a terminat, s-au înscris iniţial puţin peste 10.000 de persoane, pentru ca după evaluarea psihologică să rămână în concurs aproximativ 6000 de candidaţi. Dintre aceştia 62 la sută au căzut la probele sportive, care în acest an au constat într-un traseu aplicativ. Cel mai probabil, la sesiunea din vară, traseul aplicativ va suporta unele modificări, asta după ce reprezentanţii Şcolii de Poliţie vor face o consultare publică şi vor apela la experienţa unor sportivi de performanţă. Vestea rea pentru candidaţi, în special pentru fete, este că “săritura la capră” va rămâne în traseul aplicativ. Acest obstacol a dat cele mai multe bătăi de cap fetelor care au participat la concurs în sesiunea din iarnă. Astfel din aproape 2000 de candidate, doar puţin peste 300 au reuşit să treacă de proba sportivă şi să intre în examenul scris.

Traseul aplicativ a fost special gândit după ce MAI a decis să elimine din acest an limitele de vârstă şi de înălţime, impuse la admiterea în şcolile de poliţie până în 2017. Astfel, doar candidaţii foarte bine pregătiţi din punct de vedere fizic vor putea să facă faţă probelor sportive, eliminatorii. Evaluarea aptitudinilor fizice ale viitorilor poliţişti reprezintă, de fapt, cel mai greu obstacol.

Comandantul Şcolii de Poliţie de la Câmpina a precizat că, în urma examenului scris din ianuarie 2018, au fost admise 310 fete şi 990 de băieţi, iar cea mai mare medie a fost de 93 de puncte din maximum 100, rezultat obţinut de un tânăr din judeţul Argeş. Şi pe locurile speciale rezervate pentru rromi s-a obţinut o medie mare, de 92 de puncte, o premieră pentru unitatea de la Câmpina. Ultima medie de admitere a fost de 54 de puncte, rezultat obţinut de 89 de candidaţi. Aceştia au intrat la balotaj şi au fost departajaţi de media obţinută la Bacalaureat. Doar patru candidaţi care au obţinut 54 de puncte au fost declaraţi admişi, cu o medie la BAC între 9.52 şi 9.16.

Testarea scrisă a constat în 60 de întrebări din limba română şi 30 de întrebări din limba străină (engleză sau franceză la alegere), iar subiectele au fost concepute de specialişti din cadrul Ministerului Educaţiei. Subiectele din acest an la limba română şi limba străină au fost apreciate de către candidaţi extrem de dificile, rezultatele fiind foarte slabe (sute de candidaţi au obţinut punctaj sub 40 de puncte).

Elevii declaraţi admişi la sesiunea din ianuarie 2018 vor începe cursurile în data de 28 ianuarie, zi în care vor trebui să se prezinte la şcoală. “Şcoala de la Câmpina este pregătită să-i primească cu tot ce trebuie. Avem uniforme, ei nu trebuie să vină decât cu strictul necesar, în data de 28 ianuarie ora 12.00”, a mai spus comisarul şef Vasile Tache.