Ultima editie tiparita in format pdf

Un medic din Spitalul Băicoi a refuzat internarea unui pacient cardiac pe motiv că “nu-i merge pixul”

Publicat pe 2018-01-17 11:22:51

Anchetă la spitalul orășenesc din Băicoi după ce un medic de la Camera de Gardă a refuzat internarea unui pacient cu probleme cardiace. Doctorul și-a justificat decizia invocând faptul că “nu-i merge pixul”, după care a rupt mai multe documente medicale care aparțineau pacientului. Întreaga conversație a fost însă înregistrată de către ruda bolnavului, iar filmarea a fost postată pe internet, a ajuns și la autoritățile locale care fac acum verificări.

Incidentul s-a petrecut în ziua de 6 ianuarie. Așa cum se vede în filmarea realizată de ruda pacientului, medicul Marta Coman, de gardă la Spitalul din Băicoi în acea seară, refuză să interneze un bolnav care avea trimitere în acest sens de la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești.

Medicul explică pe un ton ridicat că nu poate să interneze pacientul pentru că “nu vrea” și pentru că “nu-i merge pixul”. În plus, deranjată de insistenţele femeii, doctoriţa rupe în bucăţele, într-un acces de nervozitate, hârtiile cu care aceasta s-a prezentat la spital. 

Toată scena a fost filmată cu o cameră ascunsă de către ruda persoanei bolnave, iar imaginile au fost postate pe internet.

Oana Irimescu, managerul Spitalului din Băicoi spune că a văzut filmarea, dar că nu poate comenta nimic cu privire la comportamentul medicului Marta Comam, de acest lucru urmând să se ocupe Comisia de disciplină și Consiliul de Etică al Spitalului.

Irimescu a precizat că în prezent spitalul din Băicoi face verificări și cu privire la situația medicală a pacientului în cauză, o femeie în vârstă de 87 de ani cu afecțiuni cardiace. Managerul a precizat că pacienta s-a prezentat inițial la spital în dimineața zilei de 6 ianuarie, iar medicul care a cosultat-o prima dată a considerat că nu are competențe să ofere consultație având în vedere că unitatea medicală din Băicoi nu are o secție de cardiologie. Acesta a fost motivul pentru care bătrâna a fost trimisă într-o primă fază la Spitalul din Ploiești.

“Doamna doctor a avut o reacţie pe care eu nu pot să o comentez. De acest lucru se va ocupa Comisia de disciplină şi Consiliul de etică. Ce pot să vă spun este că am început să facem verificări din punct de vedere medical să vedem ce s-a întâmplat la Camera de gardă. În primul rând verificăm de ce această pacientă a fost retur la noi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti. Pacienta este în vârstă de 87 de ani. S-a prezentat la noi ieri în cursul dimineţii, în jurul orelor 7-8. Medicul care a văzut-o a decis să o trimită la Spitalul Judeţean, având probleme de sănătate care pe noi ne depăşesc ca şi competenţă. Este cardiacă, iar la Spitalul Orăşenesc din Băicoi nu avem secţie de cardiologie. Am cerut fişa de la UPU de la Spitalul Judeţean să vedem exact despre ce este vorba. Aştept informaţiile de la Ploieşti,” a declarat Oana Irimescu, managerul Spitalului Orăşenesc din Băicoi.  

Se verifică acum și de ce medicii de la Spitalul Județean au refuzat și ei internarea și au decis să o trimită din nou pe bătrână la Băicoi.

Pe de altă parte, Marius Constantin, primarul localității Băicoi, instituție în subordinea căreia funcționează spitalul din localitate, a declarat că medicul Marta Coman nu este angajatul spitalului orășenesc, ci are doar un contract de colabore și asigură doar gărzile la Camera de primiri urgențe. Constantin a precizat că va solicita conducerii untiății meidicale să întrerupă colaborea cu medicul în discuție.

 “Noi avem această filmare încă de aseară (duminică seară n.r.). Merg acum la spital să văd despre ce este vorba, să văd de ce s-a ajuns la acest comportament de neînţeles al medicului. Noi încercăm să facem la Băicoi un spital modern, iar unii medici strică totul printr-o astfel de atitudine. Nu cred că există o justificare pentru felul în care s-a comportat acel medic. Pot înţelege că era obosit, că era după nopţi nedormite, dar parcă e prea mult. Doamna doctor nu este angajatu spitalului, dumneaei vine de la spitalul din Drajna. Cu noi are doar o colaborare pentru gărzi. Este medic generalist. Primăria poate sugera spitalului să întrerupă colaborarea cu medicul respectiv şi cred că acest lucru se va şi întâmpla. Soluţia aceasta este, să oprim colaborarea”, a declarat Marius Constantin, primarul oraşului Băicoi. 

Conversaţia a avut loc în cursul zilei de 6 ianuarie, între o femeie şi medicul Marta Coman. Potrivit înregistrării video, femeia s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului din Băicoi şi i-a cerut medicului să înregistreze internarea unui aparţinător, conform unei trimiteri de la Spitalul Judeţean Prahova, în care medicii din Ploieşti ar fi scris "retur internare Băicoi".

Femeia care a filmat discuţia cu o cameră ascunsă îi cere medicului să-i explice de ce refuză internarea şi, în plus, să-şi asume în scris că refuză internarea.

Medicul refuză să-i dea orice fel de explicaţii civilizate şi răspunde prin formulări de tipul "Pentru că nu vreau eu!" sau "Nu-mi merge pixul!". În plus, deranjată de insistenţele femeii, doctoriţa rupe în bucăţele, într-un acces de nervozitate, hârtiile cu care aceasta s-a prezentat la spital.