Ultima editie tiparita in format pdf

BNS: „Salariaţii vor suporta povara serviciilor medicale pentru pensionari, şomeri, asistaţi sociali”

Publicat pe 2017-10-31 14:39:44

Intr-un comunicat de presă remis vineri Agerpres, BNS atrage atenţia asupra faptului că, prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă de modificarea a Codului Fiscal, lansat joi în consultare publică, Ministerul Finanţelor Publice propune ca, începând de la 1 ianuarie 2018, pensionarii, şomerii, persoanele asistate social, persoanele aflate în concediu medical, persoanele aflate în concediu de creştere a copilului, personalul monahal, străinii aflaţi în centrele de cazare în vederea returnării ori expulzării să beneficieze cu titlu gratuit de servicii medicale, toţi fiind asiguraţi ai sistemului public de sănătate, fără obligaţia de plată a contribuţiei de sănătate.

"Prin proiectul OUG de modificarea a Codului Fiscal, lansat ieri în consultare publică, Ministerul Finanţelor Publice propune modificarea categoriilor de contribuabili la sistemul de asigurări de sănătate. În prezent, conform art. 153, alin. (1), lit. h) - o), Codul Fiscal, o serie de instituţii publice sunt contribuabili ai sistemului public de asigurări de sănătate pentru persoanele ce beneficiază de diverse prestaţii sau indemnizaţii asigurate de instituţiile în cauză, respectiv: pentru şomeri - plata contribuţiei pentru asigurări de sănătate este asigurată de către ANOFM, din fondul de şomaj; pentru pensionari, dar şi pentru cei aflaţi în concediu medical, ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională - plata contribuţiei pentru asigurări de sănătate este asigurată de către CNPP, din bugetul asigurărilor sociale; pentru persoanele asistate social - plata contribuţiei pentru asigurări de sănătate este asigurată de către ANPIS, din bugetul de stat; pentru personalul monahal - plata contribuţiei de asigurări de sănătate este asigurată de Secretariatul de Stat pentru Culte, din bugetul de stat; pentru persoanele aflate în penitenciare - plata contribuţiilor de asigurări de sănătate este asigurată de Ministerul Justiţiei, din bugetul de stat. În 2017, pentru 9 luni, suma contribuţiilor plătite de instituţiile publice mai sus menţionate, pentru aceste categorii de persoane, a fost de 574 milioane lei. Majorarea pensiilor ar fi ridicat considerabil această sumă", se menţionează într-un comunicat al BNS.

Contribuţiile sociale vor trece de la angajatori la angajaţi începând cu 1 ianuarie 2018, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal publicat, joi, de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). "Nivelul contribuţiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuţii plătite la un salariu brut se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat", informează ministerul, într-un comunicat. Potrivit acestuia, în total, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale. Ministerul mai arată că acestea din urma vor fi cuprinse într-o singură contribuţie, care se va numi contribuţie asiguratorie pentru muncă.