Ultima editie tiparita in format pdf

Criminal la 17 ani: Un licean din Prahova şi-a omorât tatăl cu mai multe lovituri de topor

Publicat pe 2017-11-01 09:16:29

Un licean din comuna prahoveană Păcureţi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind suspect de omor. Ionuţ Barbu este acuzat că şi-a lovit tatăl cu mai multe lovituri de cuţit, apoi a încercat să ascundă fapta, ajutat fiind de mamă. Adolescentul şi-a recunoscut fapta în faţa anchetatorilor, iar acum se pregăteşte să-şi petreacă cei mai frumoşi ani în spatele gratiilor.

Crima s-a întâmplat în noaptea de 21 spre 22 octombrie a.c., dar autorităţile au aflat abia trei zile mai târziu. Mama lui Ionuţ a povestit că băiatul nu se afla în relaţii cordiale cu părintele său, un brăbat violent care devenea extrem de agresiv atunci când consuma băuturi alcoolice. În seara crimei, Ionuţ a fost sunat de tatăl său care l-a averitzat că, dacă va ajunge târziu acasă, va găsi uşa încuiată şi va fi nevoit să doarmă afară. Ionuţ n-a luat în seama ameninţările, însă, când a ajuns acasă aproape de miezul nopţii a constatat că nu poate intra în locuinţă. Mama a fost cea care i-a deschis un geam, astfel că tânărul a intrat în bucătărie. Tremura, spune mama, şi avea o stare specială pe care femeia nu şi-a putut-o explica atunci. După ce a mâncat, băiatul s-a retras spre camera lui, însă în drumul său a dat peste tatăl său care dormea pe o canapea într-o altă cameră. Atunci a luat un topor şi l-a lovit în cap. Lovitura a fost fatală. Ionuţ s-a dus la mama sa şi a mărutrisit totul, dar i-a cerut şi ajutor pentru a ascunde nenorocirea. Cei doi s-au înţeles să se comporte ca şi când bătrânul ar fi murit de cauze naturale şi să înceapă pregătirile de înmormântare.

„Am fost acasă, dar nu am fost în aceeaşi cameră. I-am dat drumul la geam că taică-su era băut şi i-a încuiat toate uşile. I-am dat drumul la geam pe la bucătărie şi a intrat în casă. Şi zice: Mamă, acum m-am liniştit, dar ce-o fi avut de gând, nu mi-a spus. Bâţâia...S-a aşezat în pat şi l-a apucat tremuratul şi din tremuratul ăsta a făcut ditamai...l-a omorât pe taică-su. El îl mai certa, îl mai suna, că aşa e tata, îţi poartă de grijă. Vă daţi seama, era copil singur la părinţi. Ce a avut în seara aia, nu pot să vă spun, că nu ştiu. L-a omorât! A venit la bucătărie şi mi-a zis: <> şi eu am rămas trăsnită, n-am mai putut să mă mai controlez. M-am dus, l-am mişcat...Nu mai...N-am mai avut ce să mai înviez. După ce l-a omorât a plecat, s-a dus cu prietenii şi a băut şi pe mine m-a lăsat cu mortul în casă”, a declarat mama tânărului principalul suspect al crimei.

A doua zi, fiul şi mama sa au cumpărat un coşciug şi s-au pregătit de cele creştineşti, ca şi când bărbatul ar fi murit din cauze naturale şi chiar au chemat vecinii la priveghi. Totul s-a terminat atunci când Florin a mers la medicul de familie pentru a obţine documentele necesare în astfel de cazuri, însă doctorul a refuzat să facă acest lucru, suspectând că este ceva necurat la mijloc. Acesta a fost cel care a şi alertat autorităţile. Poliţia a venit la uşa familiei Barbu luni dimineaţă, iar când oamenii legii au verificat cadavrul bărbatului au descoperit rana de la cap şi apoi urmele de sânge de pe podea. Mama suspectului recunoaşte acum că a făcut totul din milă pentru fiul ei, sperând că autorităţile nu vor afla despre crimă.

“Era clasa a XI-a şi trebuia să facă pe a XII-a şi apoi să dea şi el Bac-ul. Acum dă Bac-ul la puşcărie”, a spus femeia care abia acum realizează ce s-a întâmplat.

Ionuţ a fost reţinut pentru 24 de ore şi apoi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Prahova, instanţă care a admis solicitarea procurorilor.

Mama lui Ionuţ a refuzat să dea declaraţii în cauză. Codul de Procedură Penală permite rudelor de gradul I să nu dea declaraţii în cauze penale în cazul în care inculpat este fie copilul, fie soţul sau fratele.