Ultima editie tiparita in format pdf

Deschiderea Stagiunii nr. 65 la Filarmonică

Publicat pe 2017-09-20 09:31:54

Joi, 14 septembrie, la ora 19, Filarmonica „Paul Constantinescu” deschide stagiunea de concerte 2017-2018, un sezon în care se vor sărbători şaizeci şi cinci de ani de tradiţie în susţinerea şi promovarea valorilor culturale.

Concertul va fi unul extraordinar, ce se va desfăşura în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” şi-i va avea ca solişti alături de orchestra simfonică şi maestrul Radu Postăvaru pe câştigătorii ediţiei 2014 a Concursului Internaţional „George Enescu” - secţiunea interpretare: Ştefan Tarara - vioară, Eun Sun Hong -violoncel şi Josu de Solaun – pian. Programul artistic, în întregime românesc, cuprinde lucrări din creaţia compozitorilor Paul Constantinescu şi George Enescu. Prima parte a concertului va debuta cu „Nocturna” de George Enescu în interpretarea pianistului Josu de Solaun şi va continua cu ultimul opus al lui Paul Constantinescu, „Triplul concert pentru vioară, violoncel şi pian”. În partea a doua, „Simfonia ploieşteană”, singura lucrare de gen dedicată unui oraş şi Filarmonicii ploieştene, va "ilustra" muzical viaţa Ploieştiului.

Biletele sunt disponibile atât online, pe www.festivalenescu.ro şi www.filarmonicaploiesti.ro, cât şi la Casa de Bilete a Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploieşti şi la Agenţia Teatrală Ploieşti.

 Filarmonica sărbătoreşte 65 de ani de existenţă

 Pe toată durata stagiunii aniversare vor avea loc evenimente de excepţie înglobate în Festivalul „Zilele Filarmonicii 65”, cu programe diverse, pentru toate categoriile de public: muzică simfonică, de jazz (de anul acesta Filarmonica ploieşteană este singura instituţie de acest gen din ţară care se mândreşte cu un compartiment de jazz), muzică tradiţională românească (Orchestra „Flacăra Prahovei” a Filarmonicii „Paul Constantinescu” este recunoscută în ţară şi peste hotare pentru calitatea instrumentiştilor şi soliştilor săi).

Stagiunea se desfăşoară, pentru prima dată, sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi sub egida Districtului Rotary 2241 România – Moldova dar şi a Ambasadelor Argentinei, Rusiei, Coreei de Sud, Italiei, Germaniei şi Republicii Elene la Bucureşti. Evenimentele se vor desfăşura atât în sala Filarmonicii cât şi în aer liber, spaţii neconvenţionale: mall-uri, muzee, aer liber, şcoli, alte săli de concert din judeţ şi din ţară, totul cu scopul de a promova cultura naţională. Nu vor lipsi parteneriatele cu alte instituţii de cultură din Prahova (Teatrul „Toma Caragiu”, Casa de Cultură „I. L. Caragiale”), din ţară: colaborări cu Corul Regal, Corul Academic Radio în realizarea unor concerte vocal-simfonice extraordinare, anul acesta Filarmonica fiind cea care organizează la Ploieşti împreună cu Asocaţia „Le Parnasse” – Franţa  Concursurile Internaţionale de vioară şi pian „Vatelot-Rampal” şi respectiv  „Steinway & Sons”, evenimente unice în România şi Europa de Est.

16 decembrie 2017, data la care a avut loc primul concert al Filarmonicii ploieştene în urmă cu 65 de ani, va fi ziua în care Sala Coloanelor a Palatului Culturii din Ploieşti va găzdui cel mai important eveniment al stagiunii aniverasare: „Balul Filarmonicii”, unde vor fi prezente orchestra de muzică simfonică, populară şi de jazz pentru un eveniment complex la care vor participa toate personalităţile artistice care de-a lungul timpului au consolidat  prestigiul Filarmonicii „Paul Constantinescu”, sponsorii şi partenerii instituţiei.

Mari personalităţi ale muzicii culte se vor regăsi în programele stagiunii cu numărul 65: dirijorii: Walter Hilgers, fost tubist al Filarmonicii din Viena, care este şi Director Artistic Onorific al Filarmonicii „Paul Constantinescu”, Jin Wang, Jozseph Horvath ce se va afla la pupitrul orchestrei simfonice pentru punerea în scenă a operei „Nabucco” de G. Verdi în data de 10 mai 2018, Petre Sbârcea, Tiberiu Soare, Walker Alexander, câştigătorul medaliei „Elgar” în anul 2017, ce va închide stagiunea în 28 iunie 2018 cu lucrarea „Planetele” de G. Holst într-un concert extraodrinar, Vlad Vizireanu ce va dirija în data de 8 martie 2018 cantata scenică  „Carmina Burana”, una dintre cele mai impresionante lucrări ale istoriei muzicii, Radu Postăvaru, dirijorul permanent al orchestrei simfonice va prezenta un număr mare de lucrări din creaţia lui Richard Strauss, iar în 22 februarie 2018, alături de marele actor Marcel Iureş, Suitele „Peer Gynt” de Edvard Grieg.

Muzică de film, de divertisment, operă rock, concerte în care muzica se îmbină cu dansul  precum cel din 1 martie 2018, intitulat „Classic meets Romanian”, eveniment cu tradiţie, în concepţia dirijorului Vlad Mateescu, Concertele de Crăciun, Concertul Pascal, concertele  care îl au ca solist pe Gabriel Croitoru ce deţine vioara „Guarneri” care i-a aparţinut lui George  Enescu şi nu în ultimul rând Festivalul de Jazz „Ploieşti Jazz Festival” ce se desfăşoară în perioada 22-26.11.2017 transformă Ploieştiul într-un centru cultural de excepţie.

Pe toată durata stagiunii, Filarmonica ploieşteană va găzdui simpozioane, masterclass-uri, concerte-lecţie, expoziţii, lansări de carte şi concerte realizate în parteneriat cu alte instituţii de cultură din Prahova şi din ţară.

Începând cu această stagiune, Filarmonica „Paul Constantinescu” dispune de un studio de înregistrări de dimensiuni mari, în care vor fi înregistrate cele mai importante concerte din stagiune şi Festivalul de Jazz, având totodată posibilitatea de a îl pune la dispoziţia orchestrelor, corurilor, formaţiilor din ţară şi străinătate pentru înregistrări sub sigla Filarmonicii.