Ultima editie tiparita in format pdf

Ana Maria Pătru, fosta șefă a Autorității Electorale Permanente, acuzată că a cerut mită un milion de euro

Publicat pe 2017-09-29 15:55:27

Ana Maria Pătru, fosta șefă a Autorității Electorale Permanente, este acuzată de luare de mită într-un nou dosar de corupție. Procurorii DNA din Ploiești, unde miercuri au avut loc audieri în cauză, susțin că Pătru ar fi cerut un milion de euro de la reprezentanții unei societăți private. În schimbul banilor fosta șefă a AEP ar fi promis că intervine pentru soluționarea favorabilă a unei anchete care privea firma respectivă.

600.000 de euro dintr-un milion cerut spun procurorii DNA din Ploiești că ar fi primit Ana Maria Pătru de la reprezentanții unei societăți cu profil IT. În schimbul banilor Pătru ar fi promis că îl va determina pe directorului unei instituții publice cu atribuții de control să soluționeze în mod favorabil o investigație care privea firma respectivă. Banii au fost primiți de Pătru, spun anchetatorii, în mai multe tranșe, în perioada 2013-2014. Pentru a masca mita, bancanotele au fost remise într-o geantă MontBlanc împreună cu un stilou din aceeași marcă de lux. Cu acești bani, Ana Maria Pătru a cumpărat, pe numele unor rude, un apartament în municipiul Constanța, dar și-a construit și o vilă în localitatea Voluntari pe un teren în suprafață de o mie de metri pătrați.

În acest nou dosar, fosta șefă a Autorității Electorale Permanente este acuzată de trafic de influență, spălarea banilor, dar și de inducerea în eroare a organelor judiciare. Această ultimă acuzație se referă la un denunț mincinos pe care Ana Maria Pătru l-a făcut în fața procurorilor DNA. În comunicatul de presă se arată că Pătru a recunoscut că a mințit anchetatorii.

Pe de altă parte, înainte de intra în sediul parchetului, Ana Maria Pătru a adus acuzații grave procurorilor anticorupție de la Ploiești. Aceasta a susținut că poate proba faptul că a fost citată să dea declarații prin intermediul fiului său care ar fi fost contactat telefonic de procurori în timp ce se afla la școală.

“Domnul Onea (Lucian Onea, procuror şef al DNA Ploieşti n.r.) a spus că îmi face vreo cinci dosare, că se gândeşte dumnealui ce să mai inventeze cu doamna Socol. S-a supărat pe mine că am devoalat tot ce s-a întâmplat în urmărirea penală. La ce să mă aştept? Habar nu am. Să vedem ce vrea domnul Onea. Sunt chemată în calitate de suspect. Bănuiesc şi în ce dosar. Cu doamna Socol (Irina Socol n.r.). Ştiţi că aici este un grup infracţional organizat. Doamna Socol cu domnul Onea, încă vreo doi-trei, când îşi aduce doamna Socol camarila şi mai face nişte denunţuri. S-au gândit ei aşa frumos, ieri, să-mi sune copilul la şcoală şi să le spună să vin în calitate de supect la dumnealor, astăzi. Asta e maniera lor de a face anchete. Să-mi sune copilul la şcoală. Ştiţi că pot să probez lucrul acesta şi nu spun nicio minciună. Sunt în calitate de suspect. Asta mi-a spus Poliţia, nu mi-au spus ei”, a declarat Pătru înainte de a intra la audieri.

Comunicatul de presă al DNA

 Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpata: 


PĂTRU ANA-MARIA, la data faptelor președinte al Autorității Electorale Permanente, pentru săvârșirea infracțiunilor de: 
- trafic de influență, 
- spălare a banilor, 
- inducerea în eroare a organelor judiciare. 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: 
În perioada aprilie-mai 2013, inculpata Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanții unei firme de software suma de 1 milion de euro, lăsând să se creadă că are influență asupra directorului unei instituții publice cu atribuții de control și a promis că-l va determina să soluționeze în mod favorabil o investigație care privea firma de de software.
În același context, inculpata a primit, în trei tranșe, în perioada iulie 2013 - martie 2014, suma totală de 600.000 euro (în cursul lunii iulie 2013 – suma de 400.000 euro, sumă remisă și primită într-o servietă marca Montblanc împreună cu un instrument de scris aceeași marcă; sfârșitul lunii noiembrie 2013 – suma de 100.000 euro și în cursul lunii martie 2014 – suma de 100.000 euro).
În perioada 26 iulie 2013 – 02 noiembrie 2016, inculpata Pătru Ana Maria a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 600.000 euro și beneficiarul real al acestei sume, obținută ca urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, prin:
-achiziționarea, pe numele unei rude, a unui teren în suprafață de 1.000 m2 situat pe raza orașului Voluntari, județul Ilfov, în valoare de 130.000 euro, 
- achiziționarea, pe numele unei alte rude, a unui apartament situat în municipiul Constanța, județul Constanța, cu suma de 80.000 euro (din care 75.000 euro au fost achitați, în numerar, cu titlu de avans, diferența de preț în sumă de 5.000 euro fiind achitată prin virament bancar),
-efectuarea unor investiții, în perioada 2014-2016, în sumă totală de 437.314,13 euro, constând în edificarea pe terenul situat în orașul Voluntari, județul Ilfov, menționat mai sus, a unui imobil - casă de locuit, (inclusiv dotarea și amenajarea acestuia) precum și dotarea și amenajarea apartamentului situat în mun. Constanța, amintit anterior.
La data de 05 decembrie 2016, inculpata Pătru Ana Maria a formulat și înregistrat la Direcția Națională Anticorupție un denunț privind existența unei infracțiuni de trafic de influență, pretins comisă de directorul instituției publice la care am făcut referire mai sus, cunoscând că acesta este nereal.
Cu ocazia audierii în calitate de inculpat, Pătru Ana Maria a recunoscut că denunțul – obiect al infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, reținută în sarcina sa, este mincinos”.