Ultima editie tiparita in format pdf

Criza de poliţişti

Publicat pe 2017-09-20 15:13:08

Ministerul de Interne dublează locurile la şcolile de profil şi organizează sesiuni de admitere extraordinare

Pentru prima dată în istoria postdecembristă a Şcolii de Agenţi de Poliţie din Câmpina un candidat a reuşit să obţină maximul de puncte la examenul de admitere. Diana Florina David, din Botoşani, absoleventă a Colegiului Mihai Eminescu, a rezolvat corect toate cele 90 de cerinţe şi astfel a distrus mitul că la unitatea de învăţământ a Ministerului de Interne nu ajung cei mai buni.

Nu a fost singurul record care s-a obţinut în sesiunea de admitere august-septembrie 2017. În urma corectării lucrărilor, nu mai puţin de 481 de candidaţi dintr-un total de 1400 au obţinut peste 80 de puncte, iar aproape 900 au obţinut peste 70 de puncte, ultimul punctaj cu care a fost admis un candidat fiind de 67, enorm, dacă este să comparăm cu rezultatele anilor trecuţi, când erau declaraţi admişi chiar şi cei care obţinuseră 50 de puncte, minimum necesar.

Expliaţia pentru această realizare este oarecum simplă. Criza acută de poliţişti, provocată de valul de pensionări din acest an, a determinat Ministerul de Interne să ia măsuri fără precedent pentru rezolva problema lipsei de personal. În acest context, pentru examenul de admitere care s-a finalizat sâmbătă, 9 septembrie, la Şcoala de Agenţi de Poliţie de la Câmpina, Ministerul de Interne a decis să dubleze peste noapte numărul de locuri. Candidaţii au avut plăcuta surpriză să afle chiar în timpul desfăşurării examenului că nu mai concurează pe 500 de locuri, ci pe 1000 de locuri!

Iniţial, pentru acest examen s-au înscris aproximativ 3000 de persoane, dar, în urma probelor eliminatorii, probele sportive şi medicale, au mai rămas în concurs 1400 de tineri. A fost cea mai scăzută concurenţă la un examen de admitere la Şcoala de Poliţie de la Câmpina, având în vedere că în anii trecuţi concurau chiar şi câte 3-4 persoane pe un singur loc.

De teamă ca nu cumva locurile aprobate în acest an să nu rămână neocupate, organizatorii examenului au decis să scadă şi nivelul de dificultate al probelor scrise. Candidaţii au avut de rezolvat 60 de întrebări tip grilă la limba română şi 30 la o limbă străină (franceză sau engleză), iar exerciţiile au fost dintre cele mai simple. De exemplu, trebuia identificat antonimul termenului ilizibil din lista: clar, ilizibil, invizibil, indivizibil sau trebuia reperat numeralul scris corect din seria: şaisprezece, şasesprezece, optisprezece, optsprezece etc.

Tot pentru a reface efectivele de poliţişti, MAI a decis, spun surse oficiale, să organizeze o nouă sesiune de admitere în luna ianuarie când vor fi încadraţi în sistem încă 1000 de agenţi, decizie unică în istoria Şcolii de Poliţie de la Câmpina. Nu este vorba despre încadrări din sursă externă, ci chiar de un examen de admitere în urma căruia elevii vor studia a Câmpina timp de un an, apoi vor merge direct la posturile unde vor fi repartizaţi în funcţie de media cu care vor termina şcoala.

Practic într-un singur an, vor deveni poliţişti 2000 de tineri, în condiţiile în care, anul trecut, au terminat cursurile doar 500 de absolvenţi, iar în decembrie anul acesta vor ieşi din şcoală alţi 700 de subofiţeri. Există posibilitatea ca o parte dintre elevii declaraţi admişi în această sesiune să fie trimişi să urmeze cursurile la o unitate similară din Slatina, asta pentru că la Câmpina nu există suficient de multe spaţii de cazare şi nici profesori.