Ultima editie tiparita in format pdf

În sfârșit, gimnastica artistică s-a reîntors la Ploiești!

Publicat pe 2017-09-13 11:32:21Mihail Marinescu

Mult timp au avut ploieștenii de așteptat până la reîntâlnirea cu gimnastica artistică, cu emoțiile plăcute generate întrecerile gimnastelor și gimnaștilor. Ei bine, tocmai atunci când nu ne așteptam, minunea s-a produs, iar Ploieștiul a găzduit, la Sala Olimpia, Campionatul Național Open al României, care s-a desfășurat în primele 3 zile ale lunii septembrie.

Aplauze generoase pentru ambiția şi valoarea Cătălinei Ponor
Cătălina Ponor (în foto) merită toată prețuirea și respectul nostru pentru ambiția de a merge mai departe în călătoria spre noi culmi ale performanței sportive. Deși are o vârstă la care multe fete au alte obiective sau chiar tentații, Cătălina dă dovadă de o rară tărie de caracter, ce se întâlnește numai la marii campioni. Cătălina Ponor (CS Farul Constanţa) a concurat doar la două aparate, bârnă și sol, reușind să se califice pentru finalele pe aparate. Bârnă a dat ceva bătăi de cap în prima zi de întreceri, însă Cătălina a concurat cu ambele glezne bandajate, urme ale vechilor accidentări care mai dau ceva bătăi de cap şi acum. În timpul evoluțiilor, pe fața Cătălinei se puteau observa grimase... ori din acel motiv existau. Cătălina a strâns din dinți și a mers mai departe. La sol, marea noastră campioană a avut o evoluție foarte plăcută, pentru care a primit 13,466 puncte, a doua notă, a valoare, de la sol. De menționat că acrobatica de la solul Cătălinei Ponor o să fie umpic modificată pentru Mondiale, ultima linie acrobatică urmând să primească elemente cu un grad mai înalt de dificultate decât la Ploiești. În finalele de duminică, Cătălina Ponor a evoluat mai bine la bârnă, obținând medalia de argint, cu 14,600. Tot argint avea să primească și la sol, în urma unui evoluții care a ridicat publicul în picioare, public ce avea să o aplaude generos pe marea noastră campioană la finalul exercițiului, astfel încât Cătălina s-a întors pe covor și le-a mulțumit, cu lacrimi în ochi, spectatorilor pentru atenția și simpatia arătată.

Larisa Iordache a triumfat cu patru titluri naționale

Larisa Iordache a făcut din nou dovada calităților sale excepționale și a izbutit să triumfe și la Campionatele Naționale de la Ploiești, adjudecându-și patru titluri de campioană națională, la individual compus și în finalele de la paralele, bârnă și sol. Aurul de la individual compus l-a obținut cu un total de 58,466 puncte. Larisa Iordache (CS Dinamo) se află într-o formă sportivă foarte bună și acest lucru nu poate decât să ne dea mari speranțe pentru Mondialele de la Montreal, care se vor desfășura luna viitoare. Cel mai mare punctaj l-a obținut la bârnă, 15,566 puncte, însă evoluția de la paralele, notată cu 14,200, a fost una de excepție, poate cea mai bună pe care a avut-o Larisa a avut-o la acest aparat în ultima vreme. La sărituri,ea a primit 14,800, iar la sol 13,900. Vicecampioană a devenit Denisa Golgotă, de la CNS Deva, care a acumulat 52,999 puncte, iar pe locul trei a venit tot o sportivă de la Deva, Ioana Crișan, cu un total de 52,098. Larisa Iordache avea să-și continue prestațiile încântătoare și în probele pe aparate, reușind să-și treacă în cont alte trei medalii de aur, cum spuneam la paralele (cu 14,533), bârnă (15,366) și sol (14,266). Finala de la sărituri a fost câștigată de Denisa Golgotă (CNS Deva), cu 14,033.

Alte medaliate în finalele pe aparate: sărituri: Ioana Crișan (CNS Deva) – argint, Silvia Sfiringu (CS Farul Constanața) – bronz; paralele: Carmen Ghiciuc (CNS Deva) – argint; Maria Holbura (CS Farul Constanța) – bronz; bârnă: Ioana Stănciulescu (CS Farul Constanța) – bronz); sol: Denisa Golgotă (CNS Deva) – bronz.

Deva a luat aurul la echipe

Concursul pe echipe a fost câștigat de gimnastele de la CNS Deva, care au acumulat o zestre de 156,929 puncte, în componența Denisa Golgotă, Carmen Ghiciuc, Laura Jurcă și Ioana Crișan. Medaliile de argint au intrat în posesia celor de la CS Dinamo (155,197 puncte), echipă compusă din Larisa Iordache, Irina Duță, Andra Anghelescu și Maria Pană. Locul III și mealiată cu bronz a devenit CS Farul Constanța, cu 154,361 puncte, în componența Cătălina Ponor, Silvia Sfiringu, Maria Holbura și Carmen Glăvan. Pe locurile IV și V s-au clasat CSA Steaua București (147,096 puncte) și, respectiv, CSS Focșani (135,863 puncte).

Aur pentru „dinamovişti”

Concursul masculin pe echipe a fost dominat de gimnaștii de la CS Dinamo București, care au obținut aurul cu un total de 229,400 puncte. Echipa a fost compusă din Robert Ghiuzan, Andrei Ursache, Andrei Munteanu și Andrei Groza. Podiumul a fost completat de CSA Steaua București, care a intrat în posesia medaliilor de bronz cu un total de 225,850 puncte. Pe locurile următoare s-au clasat: CSS Dinamo București, cu 188,550 puncte; LPS Bistrița, cu 185,200 puncte; CSS 1 Timișoara, cu 183,700 puncte.

Bistrițeanul Cristian Bataga, cel mai bun la individual compus
La individual compus am asistat la o bătălie aprigă pentru aur între Cristian Bataga, de la CSM Bistrița, și Vlad Cotuna, de la CSA Steaua București, însă nici Andrei Ursache, de la CS Dinamo București, nu s-a lăsat mai prejos și a dat o replică viguroasă adversarilor săi. În cele din urmă, câștig de cauză a avut bistrițeanul Cristian Bataga, care a obținut medalia de aur având un total de 80,950 puncte, impunându-se la mică diferență față de Vlad Cotuna, care a acumulat 80.850 puncte și care a intrat în posesia medaliei de argint. Pe locul III și medaliat cu bronz a venit Andrei Ursache, de la CS Dinamo București, cu 78,950 puncte.

Marian Drăgulescu, la înălțime! Celebrul gimnast român, Marian Drăgulescu (CSA Steaua București), multiplu medaliat la numeroase competiții naționale și internaționale, a fost și acum la înălțime și în continuare se bucură de o simpatie aparte din partea publicului cunoscător de gimnastică. Marian a evoluat la sol și la sărituri, reușind să obțină punctaje care să-i asigure prezența în finalele de la aceste aparate. A obținut 14,800 la sol și 14,125 la sărituri. În finalele din ultima reuniune a Naționalelor, Marian Drăgulescu a încântat la sărituri, aparatul său favorit, unde a ozbutit să cucerească medalia de aur cu 14,300, iar la sol a luat argintul, cu 14,350, fiind foarte aproape de aur, trofeu pe care avea să-l obțină un coechipier de a-l său, Vlad Cotuna (14,450). De altfel, acesta din urmă a devenit campion și la paralele și la inele.

Alți medaliați: sol:
Robert Ghiuzan (CS Dinamo București) – bronz; paralele: Andrei Ursache (CS Dinamo București) – argint; Andrei Groza (CS Dinamo) – bronz; cal cu mânere: Andrei Ursache (CS Dinamo) – aur, Cristian Bățagă (CSM Bistrița) – argint; Ovidiu Prichindel (CS Dinamo) – bronz; inele: Cristian Bățagă (CSM Bistrița) – argint; rafael Szabo (CSS Lugoj) – bronz; sărituri: Cristian Bățagă (CSM Bistrița) – argint; Robert Ghiuzan (CS Dinamo) – bronz; bară fixă: Cristian Bățagă (CSM Bistrița)– aur; Andrei Groza (CS Dinamo) – argint; Vlad Cotuna (CSA Steaua) – bronz.