Ultima editie tiparita in format pdf

Profesor din UPG găsit vinovat pentru luare de mită

Publicat pe 2017-07-14 16:30:22

Acesta a fost condamnat la închisoare cu suspendare

Profesorul de matematică Alexe Călin Mureşan, din cadrul Universităţii Petrol-Gaze Ploieşti, a fost condamnat de Tribunalul Prahova la trei ani de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat pentru luare de mită în formă continuată. Profesorul a fost acuzat că a cerut bani de la studenţii săi pentru a le acorda o notă de trecere la examen.

Instanţa a decis, de asemenea, să interzică profesorului dreptul de a-şi exercita profesia de cadru didactic pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a sentinţei. Deşi atunci când un inculpat este condamnat la închisoare cu suspendare primeşte ca pedeapsă complementară şi obligaţia de a presta muncă în folosul comunităţii pe o perioadă determinată, Mureşan va fi scutit de acest supliciu şi asta din cauza afecţiunilor medicale. Conform soluţiei Tribunalului Prahova, profesorul Mureşan “nu va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii din cauza stării de sănătate”.

Pe de altă parte, Tribunalul Prahova a decis să confişte de la inculpat suma de 44.140 lei şi să menţină măsura asiguratorie a sechestrului instituit contului bancar deschis pe numele profesorului la o unitate CEC Bank. În plus, Mureşan va trebui să plătească 11.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. Sentinţa Tribunalului Prahova nu este definitivă, astfel că atât profesorul cât şi procurorii vor putea să facă apel la instanţa superioară.

Lectorul universitar din carul Universităţii Petrol-Gaze Ploieşti a fost prins de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova şi de poliţişti din cadrul DGA Prahova cu 17.150 lei şpagă primită de la studenţi la un examen. Banii erau daţi de studenţi pentru a promova examenul la material predată de Mureşan. În urma anchetei, procurorii au stabilit că profesorul primise în total suma de 45.000 de lei de la 80 dintre studenţii săi. Şi aceştia din urmă au fost anchetaţi în cauză pentru dare de mită, dar procurorii au considerat că nu este cazul să fie trimişi în judecată, mergând pe principiul că au fost obligaţi de cadrul didactic să facă o faptă ilegală.

Cerea bani de la toţi studenţii săi

Confrom unui comunicat al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova (DGA), inculpatului Alexe Călin Mureşan, lector universitar în cadrul Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti, a fost cercetat în stare de arest la domiciliu, sub aspectul săvârşirii a şapte infracţiuni de luare de mită aflate în concurs real, în sensul că a primit de la 80 de studenţi diverse sume bani totalizând aproximativ 45.000 lei şi unele servicii pentru promovarea examenelor la diferite materii.

“Astfel, în data de 3 septembrie 2016, în calitate de lector universitar in cadrul Universităţii Petrol si Gaze Ploieşti, M.A.C. a acceptat de la un număr de 62 de studenţi în anul I la Facultatea de Tehnologia Petrolului şi Petrochimiei din cadrul UPG Ploieşti, promisiunea remiterii unor sume de bani cuprinse între 350 lei şi 700 lei, totalizând suma de 38.500 lei, în vederea promovării examenelor de Matematică, algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială (aferent semestrului I) şi Analiza matematică (aferent semestrului II) din sesiunea de restanţe din toamna 2016. La data de 05.09.2016, după susţinerea examenului de restanţă la Algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială, a pretins şi primit, din suma acceptată iniţial, suma de 17.150 lei, solicitând ca diferenţa de bani de 20.350 lei să-i fie remisă ulterior, în zilele de 6 sau 7 septembrie 2016, când urma să fie susţinut examenul de restanţă la Analiza matematică. Totodată, la datele de 5 şi 6 septembrie 2016, cu ocazia susţinerii examenului restant la disciplina Logică matematică şi teoria mulţimilor, în scopul promovării examenului, M.A.C. a primit de la 5 studente la Facultatea de Litere şi Ştiinţe, suma totală de 1.400 lei. De asemenea, în aceeaşi zi, cu ocazia susţinerii examenului de restanţă la Algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială, cel în cauză a primit de la 4 studenţi la Facultatea de Tehnologia Petrolului şi Petrochimiei, suma totală de 2.000 lei (câte 500 lei de la fiecare), în vederea promovării examenului.
În sesiunea de vară a anului universitar 2015-2016 din luna iunie 2016, respectiv în data de 17.06.2016, M.A.C. a primit de la 4 studenţi în anul I la Facultatea de Tehnologia Petrolului si Petrochimiei, suma totală de 2.000 lei, câte 500 lei de la fiecare, în scopul acordării notei de trecere la examenul de matematică, analiză matematică. Tot în sesiunea de vară a anului universitar 2015-2016 din luna iunie 2016, respectiv în data de 26.06.2016, M.A.C. a pretins de la 3 studenţi, prestarea de munci casnice la reşedinţa sa situată într-o comună din judeţul Prahova, în schimbul promovării examenului la disciplina Matematică, analiză matematică, din semestrul II, ulterior unul dintre studenţi, deplasându-se la reşedinţa acestuia unde i-a cosit iarba.
M.A.C. a mai primit, de la 2 studenţi, în zilele de 5 şi 17 septembrie 2016, în scopul promovării examenului de restanţă la Matematică, algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială, aferente semestrului I şi II, suma totală de 550 lei”, se arată în comunicatul DGA.
Mureşan a fost prins în flagrant la data de 5 septembrie 2016, de către ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – S.J.A Prahova, sub coordonarea procurorului de caz din Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, în timp ce primea suma de 17.150 de lei, dintr-un total de 38.500 lei de la un număr de 62 de studenţi.

 Mureşan, al treilea profesor din UPG judecat pentru mită

 La momentul respectiv, Mureşan a fost reţinut şi arestat preventiv pe 30 de zile. Cu ocazia emiterii rechizitoriului de trimitere în judecată, procurorul de caz a dispus, totodată, clasarea cauzei faţă de cei 62 de studenţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită, întrucât există cauza specială de neimputabilitate, precum şi faţă de celelalte persoane, întrucât în cauză sunt incidente cauze de nepedepsire privind denunţarea faptei.

Alexe Călin Mureşan este cel de-al doilea profesor din UPG condamnat, în ultimii doi ani, pentru luare de mită. În 2016, Ilie Risstea, un alt profesor din cadrul aceleiaşi universităţi, a fost şi el condamnat la închisoare cu suspendare după ce a fost filmat de ofiţerii DGA în timp ce primea mită de la studenţii săi chiar în biroul său din UPG.

Pe rolul instanţelor de judecată se mai află dosarul unui alt profesor din UPG. Este vorba despre Dan Ioan Grigoraş, deferit justiţiei după ce a fost reclamat că cerea bunuri şi bani de la studenţii săi în vederea promovării examenelor.