Ultima editie tiparita in format pdf

Medic oncolog: ”Acest aliment ar trebui să dispară din alimentaţia oricăruia dintre noi, e otravă”

Publicat pe 2017-07-12 10:24:05

Într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, medicul oncolog Cătălin Costovici a explicat care sunt factorii care duc la declanşarea cancerelor şi ce dietă ar trebui să adopte bolnavii.

-De ce ne îmbolnăvim de cancer?

-Probabil că aici sunt incriminaţi factorii de mediu, care ţin de aerul respirat, de alimentaţia defectuoasă pe care o găsim din abundenţă prin supermarketuri. Tot ceea ce înseamnă produs agricol este tratat şi paratratat. Cauza reală însă nu o ştim. Tot ceea ce povestim noi apropo de radiaţii, stres, alimentaţie etc. ăştia sunt factori de risc. Dar de ce apare un cancer, nu ştim. Şi atunci hazardul joacă un rol în toată povestea asta. E ca un fel de ruletă rusească în care toţi participăm. Chiar toţi. Oricare dintre noi putem să dezvoltăm un cancer mai devreme sau mai târziu. Cum ne-o fi norocul. Majoritatea cancerelor sunt întâmplătoare, adică sunt urmarea hazardului.

-Cancerul e cauzat mai mult de… ghinion, decât de factorii ereditari sau stilul de viaţă?

-Exact. În înşiruirea asta de gene ale ADN-ului există tot timpul nişte mutaţii, care se repară de către organism. Poate că e cam mult spus că avem tot timpul cancerul în noi, dar avem asemenea mutaţii fiecare dintre noi oricând. Numai că marea majoritate reuşim să le reparăm. La un moment dat însă organismul e prins pe picior greşit şi mutaţia nu se mai repară, iar ăsta e primul pas în apariţia unei asemenea tumori. E procesul de iniţiere.

-Da, doar că pacienţii care au început tratamentul înainte de 1 martie 2017 şi-l procură ei, prin eforturi proprii. O terapie lunară ajunge undeva la 35.000 de lei. În rândul bolnavilor circulă multe mituri, cât se poate de periculoase. De exemplu, dacă mâncăm carne, hrănim celulele canceroase?

-Teoria cum că lactatele şi consumul de carne ar stimula procesul oncologic este total inexactă. Povestea asta e fantasmagorică şi nu are niciun substrat ştiinţific. Noi le recomandăm pacienţilro noştri o dietă echilibrată în primul rând, adică bogată în legume şi fructe, dar nu fără carne. Carnea este extrem de importantă, mai ales la pacienul care e supus tratamentelor intensive oncologice. Carnea aduce în primul rând proteină, iar proteina animală este proteină de înaltă calitate. Avem nevoie de consum şi de carne pentru ca pacientul săşi refacă capitalul hematologic necesar pentru a putea face faţă seriior următoare de tratament.

-Dar există carne şi carne. Există vreo legătură între cancerele de la nivel digestiv şi carnea procesată?

-Carnea procesată trebuie să dispară din alimentaţia oricăruia dintre noi: salamurile, cârnaţii, crenvurştii, parizerul, mezelurile cu carnea mărunţită. Este cea mai nenorocită, e otravă, pentru că procesarea în sine înseamnă şi nişte stabilizatori, coloranţi, celebrele Euri. Iar efectul lor e cumulativ în timp şi, în zeci de ani, aceste efecte, sunt otravă pe pâine, sau fără pâine. Şi pâinea are stabilizatori, emulgatori şi o grămadă de lucruri.

-Nici pâinea nu e bună?

-Pâine cea mai bună este cea care se întăreşte a doua zi. Pâine care ţine o săptămână sau mai mult are sigur nişte lucruri suplimentare care nu fac bine. Şi pe termen lung toate aceste elemente nu aduc decât elemente mutagene, care duc la agresarea ADN-ului. Iar din agresările astea continue şi perpetue se iscă o celulă care o ia razna.

-Dacă mai adăugăm şi stresul zilnic.

-Evident că este şi elementul stres, de care nimeni nu poate scăpa, mai ales în zonele urbane, unde e multă agitaţie. Ăsta este cocktailul de mare succes ca să apară o nenorocire cum este cancerul.

-Dar telefoanele mobile cauzează cancer la creier?

-Sunt convins că există o legătură. Studiile nu sunt foarte concrete, dar există radiaţii ultramagnetice şi asta nu are cum su nu aibă urmări. Oriunde o stimulare repetitivă induce cel puţin o inflamaţie, iar o inflamaţie cronică poate din punct de vedere medical să ducă la o problmeă de acest gen. Dar probabil nu o să vedem niciodată un studiu foarte serios care să ne spună că expunerea la radiaţia electromagnetică a telefonului mobil e legată sau duce la cancer, pentru că e presiunea producătorilor. Citiţi interviul întreg pe EVZ.RO.