Ultima editie tiparita in format pdf

Primarul Techirghiolului se asigură că nămolul nu va lua calea exportului

Publicat pe 2017-05-24 09:24:15

”Temerea noastră e că, aşa cum se practică în România, vine un investitor străin şi în scurt timp, această resursă va dispărea”

Durerile cronice trec, pielea se curăţă de psoriazis iar deformările coloanei vertebrale se corectează după numai câteva zile de tratament cu nămol de Techirghiol. O arată numeroasele studii ştiinţifice şi miile de pacienţi români şi străini care merg anual la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol.

Primarul Techirghiolului, Iulian Constantin Soceanu, se teme, însă că staţiunea balneară ar putea dispărea curând dacă un investitor străin nu ar exploata corect resursele din această zonă. De aceea, a fost organizată o dezbatere privind activitatea minieră de explorare în perimetrul lacului Techirghiol. Tiberiu Duma, business development director în cadrul SC Formin SA propune ca un investitor să obţină licenţa de exploatare a zonei şi să înceapă să construiască un hotel şi un SPA. În momentul de faţă, singura licenţă o are Sanatoriul balnear, scrie revista Doctorul Zilei.

Soceanu se teme însă că, aşa cum se practică în România, un investitor străin nu va exploata corect resursa şi aceasta va dispărea în scurt timp şi propune ca în licenţa de exploatare să fie menţionat faptul că nămolul nu va lua calea exportului.

Legenda lui Tekir

Se spune că un bătrân tătar olog şi orb pe numele de Tekir, a ajuns odată cu măgarul său din greşeală, pe malul lacului Techirghiol. S-a chinuit bătrânul ore în şir să iasă din noroiul mirositor, dar bidiviul încăpăţânat nici că voia să se mişte. Mare a fost însă mirarea şi bucuria bătrânului când, ieşind din lac, şi-a dat seama că ochii săi puteau distinge din nou o geană de lumină, iar picioarele sale, de multa vreme neputincioase, începuseră să-l asculte. Cât despre înţeleptul său bidiviu – plăgile urâte de pe spate i se vindecaseră, iar corpul său parcă trăia o nouă tinereţe. Aflându-se despre această vindecare, puhoi de oameni au ajuns pe malul acelui lac, scăldându-se şi ungându-se cu nămol pentru a-şi găsi tămăduire. Şi câte minuni nu se petrec acolo – ologii încep din nou să meargă, oasele înţepenite îşi redobândesc tinereţea, femeile îşi recapătă fertilitatea, iar bolnavii de piept îşi găsesc tămăduirea.

Astăzi, virtuţile terapeutice ale aurului negru, aşa cum i se mai spune celebrului nămol de la Techirgiol, au fost demonstrate prin studii riguroase.

”Nu ştiu dacă le putem spune „minuni”, efectelor nămolului, probabil în accepţiunea oamenilor fără o pregătire medicală sunt. Ce pot să vă spun este că poate este o „minune” faptul că o durere cronică, veche de ani, dispare sau scade în intensitate după un tratament balnear complex la Techirghiol, faptul că un pacient care foloseşte dispozitive ajutătoare de mers (fotoliu rulant, cârje, bastoane etc.) învaţă să meargă din nou sau reuşeşte să remedieze mult din deficienţă aici, faptul că un tânăr stresat, obosit va pleca cu „bateriile încărcate” pentru o perioadă lungă de timp după o cură balneară preventivă, faptul că tulburările de statică ale coloanei vertebrale (cifoze, scolioze) se corectează, faptul ca psoriazisul aproape că dispare, iar exemplele pot continua la nesfârşit deoarece patologia cu care ne confruntăm este extrem de variată”, explică dr. Elena-Valentina Ionescu, director medical al Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol.

Din punct de vedere al medicului, „minunile” sunt de fapt consecinţe ale actului medical, consecinţe fireşti, argumentate solid de numeroasele studii ştiinţifice desfăşurate la Techirghiol, argumentate de asemeni de numeroasele articole şi cărţi publicate în spaţiul naţional şi internaţional, prin munca intensă şi continuă de cercetare a medicilor sanatoriului.