Ultima editie tiparita in format pdf

Comuna Adunați din Prahova fierbe. Cheloo de la Paraziții, condamnat să muncească la școala din sat

Publicat pe 2017-05-24 09:52:56

Cătălin Ștefan Ion, solistul trupei Paraziți, cunoscut publicului după porecla Cheloo, s-a transformat peste noapte în subiectul principal de discuții al micii comunități din localitatea prahoveană Adunați, după ce s-a aflat că vedeta va trebui să presteze muncă neremunerată, timp de o sută de zile, la școala generală din comună. Cheloo a fost condamnat, săptămâna trecută, în dosarul în care a fost acuzat pentru trafic și consum de droguri, cauză instrumentată de procurorii DIICOT Ploiești.

 De fapt a fost vorba despre un acord de recunoaștere, procedură a Noului Cod Penal, care permite inculpatului să-și recunoască și să-și asume vina pentru o ilegalitate comisă de el. Concret, Cheloo a bătut palma cu procurorul de caz, a acceptat încradrarea juridică de trafic și consum de droguri și a acceptat pedeapsa propusă de doi ani de închisoare cu suspendare, 180 de zile de amendă penală, care se traduce în bani la suma de 4500 de lei, și la interzicerea unor drepturi. Ca pedeapsă complementară, instanța a decis ca vedeta Antena 1 să presteze și o sută de zile de muncă în folosul comunității în Adunați, localitate unde Cheloo deține o casă și are chiar și domiciliul oficial. Instanța de la Tribunalul Prahova a considerată căartistul poate să muncească la școala generală din comună sau undeva la una dintre lucrările desfășurate sub patronajul administrației publice.

Contactat telefonic, primarul din Adunați a explicat că, pentru moement, nu s-a luat o decizie concretă cu privire la noul loc de muncă temporar pentru solistul trupei Paraziții.

“M-a sunat şi pe mine directorul şcolii, dar deocamdată nu am luat o decizie. La noi la Primărie ne-au venit mai multe persoane care au trebuit să muncească în folosul comunităţii. Ne-am orientat şi noi în funcţie de capacitatea fiecăruia. Pe unii i-am pus să sape şanţul, pentru că se bagă acum o conductă de apă, pe alţii la curăţenie în sat. Cântăreţi nu am avut până acum. Nu știu acum unde am putea să îl încadrăm”, a declarat Octavian Negotei, primarul comunei Adunați.

Deși poate părea absurd ca un individ, fie că este vedetă sau nu, condamnat pentru o faptă atât de gravă, trafic și consum de droguri, să fie trimis să muncească, drept pedeapsă, întrr-o școală genereală unde poate întâlni adolescenți vulnerabili, sentința instanței este cât se poate de clară.

“În baza art.485 alin.1 lit.a Cod proc. penală, admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei, astfel cum a fost îndreptat prin procesul-verbal întocmit la data de 12.05.2017, încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul teritorial Ploieşti cu inculpatul ION ŞTEFAN CĂTĂLIN, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc, prev. de art.2 alin.1 din Legea nr.143/2000 şi deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, (…) condamnă pe inculpatul Ion Ştefan Cătălin la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, faptă din cursul anului 2014. În baza art.67 alin.2 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii, pe o perioadă de 4 ani după executarea pedepsei principale, a următoarelor drepturi: - dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; - dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; - dreptul de a fi tutore sau curator; - dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme; - dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public (…) condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 180 zile amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, faptă din cursul anului 2014. Stabileşte cuantumul unei zile de amendă penală la 25 lei, inculpatul urmând să achite astfel suma de 4.500 lei cu titlu de amendă penală. (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani, (…) obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Prahova, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art.93 alin.2 lit.b Cod penal, impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Prahova sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art.93 alin.3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Adunaţi sau al Şcolii Gimnaziale Radu Severa Novian Adunaţi pe o perioadă de 100 zile lucrătoare. (…)”, conform portalului instanțelor de judecată.

Când a auzit decizia judecătorilor ploieșteni, directorului unității de învățpmânt nu i-a surâs prea tare ideea. Aceasta a precizat că în primul rând îi va cere artistului să aibă un limbaj și un comportament adecvat și abia apoi se va gândi unde ar putea să muncească.

Reprezentanții Inspecotratului Școlar Prahova susțin că până luni, 22 mai, nu primiseră un document oficial de la Tribunalul Prahova în legătură cu această situație și că, cel mai probabil, administrația locală va fi cea care va lua o decizie în acest sens, pentru că un inculpat condamnat nu are voie să execute acitivăți didactice într-o unitate de învățământ.

“Nu pot comenta pe marginea acestei decizii. Instanţele din România sunt suverane. Nu pot să vă spun decât că respectiva persoană nu va putea presta activităţi didactice în cadrul unei şcoli nici măcar dacă ar fi avut această calificare, fără acordul nostru. Probabil va fi trimis să tundă iarba, să văruiască, să repare un gard, să taie lemne, să aprindă focul. Pe lângă o şcoală sunt multe de făcut, chiar dacă la Adunaţi este o şcoală mică, unde învaţă 60 de elevi, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a. Şcoala, ca şi clădire şi teren, aparţine primăriei, nu inspectoratului şcolar. Ei vor decide, pentru că persoana în cauză este pusă la dispoziţia comunităţii. Chiar profesor dacă ar fi fost, nu ar fi avut cum să desfăşoare activităţi didactice, pentru că cei condamnaţi au o perioadă de interdicţie a anumitor drepturi”, a declarat Horia Toma, inspector adjunt al ISJ Prahova.

Decizia Tribunalului Prahova în dosarul de trafic de droguri în care inculpat a fost Cătălin Ștefan Ion nu este una definitivă, astfel că cele două părți pot face apel în termen de zece zile de la pronunțare. Pe de altă parte, legea îi permite inculpatului trimis să presteze muncă în folosul comunității să aducă un document medical prin care să dovedească faptul că nu poate face muncă fizică.