Ultima editie tiparita in format pdf

Un îngrijitor de la Grădina Zoologică a murit înțepat de o viespe uriașă

Publicat pe 2017-05-19 10:31:22

Scandal la Ploiești în urma unei tragedii care a avut loc duminică dimineață la Grădina Zoologică Bucov. Un angajat a murit, după ce a intrat în șoc anafilactic, în urma unei înțepături de viespe. Singura soluție pe care au găsit-o, pentru moment, reprezentanții Primăriei Ploiești, a fost să închidă Parcul Constantin Stere, până ce se va găsi o soluție pentru eliminarea pericolului provocat de viespea periculoasă, de mari dimensiuni, care atacă în special în zilele de vară senine.

Din păcate, cât timp autoritățile se ceartă pe bani și pe soluții,  angajații de la Zoo Bucov se tem să mai vină la serviciu, iar cei care au avut, totuși, curajul să intre în tură, nu merg la animale fără să aibă în buzunare medicamente antialergice, singura speranță că vor scăpa cu viață dacă vor fi înțepați de viespe.

Cristian Ganea, viceprimarul municipiului Ploiești, a declarat luni că, cel mai probabil, Parcul Constantin Stere unde funcționează și Grădina Zoologică, va fi închis pentru vizitatori până ce pericolul provocat de insecte va fi eliminat. „În momentul de față se ia în considerare închiderea parcului până să fie luate  măsurile specifice pentru eliminarea pericolului. Și angajații se tem să mai intre în parc după ce s-a întâmplat. Știu că s-au luat măsuri suplimentare, să fie dotat cu hidrocortizon punctul sanitar. Este o situație gravă și sper să fie ultima de acest gen. Acum la Primărie se discută să vedem cum putem debloca situația pentru că trebuie făcut tot ceea ce se poate face din punct de vedere sanitar, pentru a elimina aceste vietăți care au cauzat moartea unui cetățean. Coral Impex (societatea de deratizare n.r. ) desfășoară dezinsecție benevol, societatea nefiind plătită de trei ani de zile, însă apariția acestei insecte neobișnuită ne obligă să luăm măsuri pentru o procedură specială, specifice viespilor. Sper să avem și îngăduința Direcției Economice să putem să plătim acest lucru în regim de urgență. Ne confruntăm cu veșnica poveste în care contractul a depășit valoarea estimată și nu s-au mai făcut plăți. Îmi pare rău pentru ceea ce se întâmplă, sper să găsim o rezolvare cu toate că nu o văd așa repede, pentru că ea durează de un an și ceva. Este o tragedie pe care nu ne-am fi dorit-o și sper să nu se mai repete acest lucru. Eu chiar am discutat cu directorul Parcului Constantin Stere să-mi pună la dispoziție hârtiile pentru a le semna pe răspunderea mea pentru această dezinsecție”, a declarat Cristian Ganea, viceprimarul municipiului Ploiești.

De cealaltă parte, Nicoleta Crăciunoiu, directorul economic al Primăriei Ploiești, susține că dezinsecția s-a făcut în Ploiești la începutul lunii mai, dar pe ploaie, probabil acesta fiind și motivul pentru care acțiunea nu a fost eficientă. Reprezentantul societății de deratizare, Alexandru Badea, spune că a încercat să găsească o soluție împreună cu șefii din cadrul administrației publice locale pentru a se debloca acest conflict de pe urma căruia singurii care suferă sunt de fapt cetățenii. Luni, la sediul Primăriei Ploiești, a avut loc o ședință la care au participat șefi din cadrul administrației publice, dar până la închiderea ediției nu se luase nicio măsură concretă, astfel că, cel mai probabil, pentru câteva zile, Grădina Zoologică va fi închisă.

Tot acest scandal a fost precedat de o tragedie care s-a întâmplat, duminică, la Grădina Zoologică din Ploiești. Un angajat în vârstă de 53 de ani a murit, duminică, după ce a fost înțepat de o viespe de mari dimensiuni, dintr-o specie rară la noi în țară. Muncitorul se afla în vestiar și se schimba pentru că tocmai  ieșise din tura de noapte. Se afla împreună cu un coleg în momentul în care a acuzat o stare de rău, asta după ce fusese înțepat într-un deget de la mâna dreaptă de o viespe. Deși colegul său a încercat să-i acorde un minim ajutor și a chemat Ambulanța, îngrijitorul a murit.

“Băiatul s-a așezat pe bancă să facă procesul verbal pentru predarea schimbului și în momentul acela a fost mușcat de visepe de degetul mare de la mâna dreaptă. A reușit să alunge insecta, a călcat pe ea, dar la câteva secunde și-a anunțat colegul că nu se simte bine și că se sufocă și că-i vine rău. Colegul l-a scos afară, l-a așezat pe bancă, a anunțat firma de pază, pe băieții care erau în apropiere. Ei au sunat la 112, medicii care au venit l-au resuscitat aproape o oră, dar degeaba. Noi avem nenumărate adrese către Primăria Ploiești pentru dezinsecție și verbale și telefonice și scrise, dar și către firma care se ocupă cu așa ceva. Am înțeles că sunt unele probleme la contract, dar pe noi nu ne interesează acest aspect. Noi am mai avut în urmă cu un an un incident exact cu același tip de viespe, dar atunci fata care a fost înțepată a avut noroc, pentru că eram lângă ea și am reușit să-i administrăm ceva medicamente să putem să o ținem în viață până la venirea Ambulanței. Atunci s-a rezolvat, acum…Gândiți-vă că poate fi înțepat oricine, un copil, un vizitator. Este un tip de viespe mai rar, care în termen populari se numește gărgăune, și are aproximativ 6 centimetri lungime”, a declarat Gheorghe Raicu (foto), șef Serviciu Zoo.

Îngrijitorul care a murit, duminică, avea asigurare pe viață plătită de Primăria Ploiești. În cauză se face o anchetă atât a Poliției cât și a ITM, pentru că decesul angajatului este considerat accident de muncă.