Specialişti: Iaurtul, alimentul care nu trebuie să lipsească din frigider
Publicat pe 2017-04-26 10:31:38 |

Iaurtul este considerat de către specialiştii în nutriţie printre cele mai sănătoase alimente, deoarece conţine diverşi nutrienţi esenţiali şi ar trebui să fie nelipsit din orice dietă echilibrată. Având puţine calorii şi o densitate ridicată în nutrienţi valoroşi (proteine complete, glucide, lipide, calciu, zinc, magneziu, fosfor, vitamine din grupul B şi, desigur, bacteriile lactice vii), iaurtul ocupa locul 2 în ierarhia alimentelor sănătoase, imediat după legume şi fructe, scrie revista Doctorul Zilei.
Un studiu
realizat în 2013 de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie a evidenţiat
că 9 din 10 persoane sunt de părere că românii mănâncă nesănătos şi că afecţiuni
precum obezitatea, bolile cardiovasculare şi diabetul sunt determinate sau
favorizate de un stil de viaţă sedentar şi de o alimentaţie dezechilibrată.
Cel mai
adesea invocăm lipsa de timp pe care să-l dedicăm alegerii şi pregătirii
alimentelor sănătoase, uitând că avem la îndemână soluţii „gata de consum”– cum
este iaurtul.
Şi, totuşi,
în ciuda beneficiilor recunoscute ale iaurtului, România se află pe ultimele
locuri, în rândul ţărilor din Europa, în ceea ce priveşte consumul acestui
aliment, cu o medie de un pahar de iaurt la două săptămâni.
„Lactatele
fermentate, aşa cum este iaurtul, trebuie consumate zilnic, ca obicei alimentar
sănătos şi benefic pentru organism, fiind şi foarte accesibile. Este foarte
simplu să le introducem în alimentaţia zilnică, pentru toţi membrii familiei.
Nutriţioniştii recomandă consumul zilnic de iaurt, pentru că acesta asigură o
bună parte din necesarul de proteine, calciu, minerale şi vitamine, de care
avem nevoie la orice vârstă. Datorită fermentării şi reţetei, iaurtul este mai
bogat în nutrienţi decât laptele. În România aportul de calciu este
insuficient, conform sintezelor publicate de Ministerul Sănătăţii. Faţă de un
necesar de 800 mg/zi, bărbaţii consumă cam 743 mg, în timp ce femeile consumă
doar 635 mg. Un iaurt pe zi practic ar compensa o parte din deficitul de
calciu. Reţineţi că lactatele sunt principalele surse alimentare naturale de
calciu, cel mai bine utilizate de organism”, afirmă prof. dr. Nicolae Hâncu,
membru de onoare al Academiei Române. Reputatul profesor este de părere şi că
iaurtul este un aliment esenţial pentru nutriţia zilnică, contribuind major la
realizarea echilibrului alimentar.
Un articol
publicat în revista Diabetologia în 2014, referitor la Studiul EPIC-Norfolk, a
arătat că persoanele care consumă regulat produse lactate fermentate cu conţinut
redus de grăsimi, precum iaurtul, au un risc cu 24% mai mic de a dezvolta
diabet de tip 2, în timp ce la persoanele care consumă 4,5 pahare de iaurt pe
săptămână riscul este cu 28% mai mic.
Prof. dr.
Nicolae Hâncu a mai precizat şi că un consum regulat de iaurt, în cadrul unui
regim restricţionat caloric, determină o scădere mai mare în greutate şi în
depozitul adipos visceral decât în cazul aceleiaşi raţii calorice, însă fără
consum de iaurt.
Explicaţiile
pentru aceasta au fost date de mai mulţi autori în câteva articole publicate în
2014 în Jurnalul American de Nutriţie Clinică şi au vizat: impactul creşterii
aportului de calciu asupra echilibrului energetic (aportul scăzut de calciu
fiind un factor de risc pentru obezitate). O altă explicaţie ar putea să fie
aceea că proteinele din lactate inhibă pofta de mâncare şi stimulează
mecanismele reglatoare care anunţă saţietatea.
Specialiştii
în nutriţie au început să acorde o atenţie deosebită, în ultimii ani, proprietăţilor
nutriţionale ale lactatelor fermentate, în special celor asociate iaurtului. Un
studiu publicat în 2014 în Jurnalul American pentru Nutriţie Clinică a evidenţiat
impactul pozitiv al consumului de iaurt ca parte dintr-o alimentaţie
echilibrată, în reducerea riscului cardiometabolic la copii şi adolescenţi.
Nutriţioniştii
sunt de părere că iaurtul este genul de aliment care poate fi consumat la orice
masă: asociat cu cereale, la micul dejun, la gustarea dintre mese, sau seara,
în completarea unei cine uşoare. Iaurturile special create pentru copii au, susţin
specialiştii, un profil nutriţional echilibrat şi nutrienţi valoroşi pentru creştere,
datorită conţinutului superior de calciu şi vitamina D.
„Se apropie Sărbătorile de iarnă, perioadă în care obişnuim să facem multe concesii la capitolul alimentaţie echilibrată, pentru ca, mai apoi, să ne plângem de disconfort digestiv, sau de câteva kilograme în plus. Depinde de noi să ne bucurăm cu moderaţie de mâncărurile tradiţionale de Crăciun, iar la micul dejun, gustare sau cină să savurăm un iaurt, clasic sau probiotic, uşor şi înviorător, care va compensa micile excese calorice şi ne va ajuta şi digestia. Iar între „rundele” de sărbători, recomand măcar o zi în care iaurtul, salatele de crudităţi şi fructele de sezon să fie baza alimentaţiei.”- este îndemnul adresat de prof. dr. Nicolae Hâncu, autor al „Abecedarelor” (de nutriţie, de obezitate) dedicate promovării cunoştinţelor şi practicilor de alimentaţie sănătoasă în rândul românilor.