Ultima editie tiparita in format pdf

Specialişti: Iaurtul, alimentul care nu trebuie să lipsească din frigider

Publicat pe 2017-04-26 10:31:38

Iaurtul este considerat de către specialiştii în nutriţie printre cele mai sănătoase alimente, deoarece conţine diverşi nutrienţi esenţiali şi ar trebui să fie nelipsit din orice dietă echilibrată. Având puţine calorii şi o densitate ridicată în nutrienţi valoroşi (proteine complete, glucide, lipide, calciu, zinc, magneziu, fosfor, vitamine din grupul B şi, desigur, bacteriile lactice vii), iaurtul ocupa locul 2 în ierarhia alimentelor sănătoase, imediat după legume şi fructe, scrie revista Doctorul Zilei.

Un studiu realizat în 2013 de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie a evidenţiat că 9 din 10 persoane sunt de părere că românii mănâncă nesănătos şi că afecţiuni precum obezitatea, bolile cardiovasculare şi diabetul sunt determinate sau favorizate de un stil de viaţă sedentar şi de o alimentaţie dezechilibrată.

Cel mai adesea invocăm lipsa de timp pe care să-l dedicăm alegerii şi pregătirii alimentelor sănătoase, uitând că avem la îndemână soluţii „gata de consum”– cum este iaurtul. 

Şi, totuşi, în ciuda beneficiilor recunoscute ale iaurtului, România se află pe ultimele locuri, în rândul ţărilor din Europa, în ceea ce priveşte consumul acestui aliment, cu o medie de un pahar de iaurt la două săptămâni.

„Lactatele fermentate, aşa cum este iaurtul, trebuie consumate zilnic, ca obicei alimentar sănătos şi benefic pentru organism, fiind şi foarte accesibile. Este foarte simplu să le introducem în alimentaţia zilnică, pentru toţi membrii familiei. Nutriţioniştii recomandă consumul zilnic de iaurt, pentru că acesta asigură o bună parte din necesarul de proteine, calciu, minerale şi vitamine, de care avem nevoie la orice vârstă. Datorită fermentării şi reţetei, iaurtul este mai bogat în nutrienţi decât laptele. În România aportul de calciu este insuficient, conform sintezelor publicate de Ministerul Sănătăţii. Faţă de un necesar de 800 mg/zi, bărbaţii consumă cam 743 mg, în timp ce femeile consumă doar 635 mg. Un iaurt pe zi practic ar compensa o parte din deficitul de calciu. Reţineţi că lactatele sunt principalele surse alimentare naturale de calciu, cel mai bine utilizate de organism”, afirmă prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române. Reputatul profesor este de părere şi că iaurtul este un aliment esenţial pentru nutriţia zilnică, contribuind major la realizarea echilibrului alimentar.

Un articol publicat în revista Diabetologia în 2014, referitor la Studiul EPIC-Norfolk, a arătat că persoanele care consumă regulat produse lactate fermentate cu conţinut redus de grăsimi, precum iaurtul, au un risc cu 24% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, în timp ce la persoanele care consumă 4,5 pahare de iaurt pe săptămână riscul este cu 28% mai mic.

Prof. dr. Nicolae Hâncu a mai precizat şi că un consum regulat de iaurt, în cadrul unui regim restricţionat caloric, determină o scădere mai mare în greutate şi în depozitul adipos visceral decât în cazul aceleiaşi raţii calorice, însă fără consum de iaurt.

Explicaţiile pentru aceasta au fost date de mai mulţi autori în câteva articole publicate în 2014 în Jurnalul American de Nutriţie Clinică şi au vizat: impactul creşterii aportului de calciu asupra echilibrului energetic (aportul scăzut de calciu fiind un factor de risc pentru obezitate). O altă explicaţie ar putea să fie aceea că proteinele din lactate inhibă pofta de mâncare şi stimulează mecanismele reglatoare care anunţă saţietatea.

Specialiştii în nutriţie au început să acorde o atenţie deosebită, în ultimii ani, proprietăţilor nutriţionale ale lactatelor fermentate, în special celor asociate iaurtului. Un studiu publicat în 2014 în Jurnalul American pentru Nutriţie Clinică a evidenţiat impactul pozitiv al consumului de iaurt ca parte dintr-o alimentaţie echilibrată, în reducerea riscului cardiometabolic la copii şi adolescenţi.

Nutriţioniştii sunt de părere că iaurtul este genul de aliment care poate fi consumat la orice masă: asociat cu cereale, la micul dejun, la gustarea dintre mese, sau seara, în completarea unei cine uşoare. Iaurturile special create pentru copii au, susţin specialiştii, un profil nutriţional echilibrat şi nutrienţi valoroşi pentru creştere, datorită conţinutului superior de calciu şi vitamina D.

„Se apropie Sărbătorile de iarnă, perioadă în care obişnuim să facem multe concesii la capitolul alimentaţie echilibrată, pentru ca, mai apoi, să ne plângem de disconfort digestiv, sau de câteva kilograme în plus. Depinde de noi să ne bucurăm cu moderaţie de mâncărurile tradiţionale de Crăciun, iar la micul dejun, gustare sau cină să savurăm un iaurt, clasic sau probiotic, uşor şi înviorător, care va compensa micile excese calorice şi ne va ajuta şi digestia. Iar între „rundele” de sărbători, recomand măcar o zi în care iaurtul, salatele de crudităţi şi fructele de sezon să fie baza alimentaţiei.”- este îndemnul adresat de prof. dr. Nicolae Hâncu, autor al „Abecedarelor” (de nutriţie, de obezitate) dedicate promovării cunoştinţelor şi practicilor de alimentaţie sănătoasă în rândul românilor.