Ultima editie tiparita in format pdf

Elevii din CN IL Caragiale şi Jean Monet au luat lecţii de viaţă de la deţinuţii din Penitenciarul Ploieşti

Publicat pe 2017-05-02 14:02:08

Educaţia, sub toate formele ei, este chemată astăzi, mai mult ca oricând, să găsească soluţii prin care copilul să se adapteze rapid şi eficient la societatea în care trăieşte. Chiar dacă părinţii şi profesorii încearcă să responsabilizeze copiii şi să-i determine să fie în permanenţă în gardă, de multe ori misiunea devine extrem de dificilă şi, nu de puţine ori, are un final nefericit.

În acest context, reprezentanţii Penitenciarului Ploieşti au gândit un program care funcţionează exclusiv în cadrul acestei instituţii, la nivel naţional, prin care s-a facilitat întâlnirea dintre persoanele private de libertate şi adolescenţii, elevi al liceelor ploieştene, aflaţi la vârsta la care se formează ca viitori adulţi. Deşi, la prima vedere, accesul unor copii în spatele gratiilor poate fi considerat oarecum nepotrivit şi periculos, proiectul nu a vizat expunerea la risc a elevilor, ci le-a permis acestora doar să afle direct de la sursă, direct de la persoana implicată, cât de uşor este să aluneci pe o pantă nepotrivită în viaţă şi totodată cât de simplu este să ajungi la închisoare doar pentru că ai fost la momentul nepotrivit într-un anumit loc, fără să fii avut vreo intenţie rea.

Opt deţinuţi - faţă în faţă cu elevii de liceu

Elevii ploieşteni din clasele a X-a care studiază la colegiile I.L. Caragiale şi Jean Monet au avut parte de experienţa vieţii lor atunci când, în clubul Penitenciarului Ploieşti, s-au întâlnit faţă în faţă cu opt dintre deţinuţi, condamnaţi pentru fapte dintre cele mai grave, de la omor, tentativă de omor sau trafic de droguri până la dare de mită sau conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără permis. Cei opt bărbaţi privaţi de libertate, toţi doar cu câţiva ani mai mari decât vizitatorii lor, au povestit fiecare în parte, experienţa lor de viaţă, ruptă parcă din filmele de acţiune. Pe rând, deţinuţii au început să-şi expună povestea, iar în sala unde se aflau peste 20 de adolescenţi s-a făcut linişte timp de două ore.

Dan Ciobanu, povestea unui traficant de droguri

Dan Nicolae Ciobanu, condamnat la 5 ani de închisoare pentru complicitate la trafic de droguri, le-a spus tinerilor cum a ajuns în situaţia de a fi prins de poliţie. Acesta a mărturisit că nu a intrat în afacerea ilegală decât după ce a devenit mai întâi consumator de droguri. Mai întâi a încercat etnobotanice pentru ca mai apoi să ajungă la consum de cannabis. Nu a durat mult şi a acceptat să se implice în traficul de substanţe interzise. Dan a mărturisit că a fost prins de poliţişti în tren, atunci când aducea din străinătate mai multe kilograme de cannabis. Drogurile erau ascunse în bagaje, iar autorităţilor nu le-a luat mult timp să facă legătura dintre geantă şi proprietarul ei. Dan a mărturisit că regretă totul şi că abia acum a ajuns să conştientizeze cât de valoroasă este libertatea şi că nimic din ceea ce a făcut înainte de a ajunge în spatele gratiilor nu a meritat efortul. Tânărul i-a sfătuit pe liceenii ploieşteni că, dacă ajung să devină consumatori de droguri, să facă tot posibilul să schimbe anturajul pentru că aceasta este singura soluţie de a scăpa de această nenorocire.

Alex, studentul traficant de influenţă

Alex este un alt tânăr care şi-a ratat viaţa este un fost student, de fel din Plopeni, dar care studia la Universitatea din Iaşi. Intrase cu bursă şi era un student bine văzut în facultate. A avut ghinionul, însă, să nu poată lua o notă de trecere la un examen, aşa că s-a interesat ce trebuie să facă pentru a promova în anul superior fără prea mult efort intelectual. Ştia că în Universitatea din Iaşi se practică plata unor profesori pentru o notă de trecere. A aflat mercuriarul şi a mers la profesor cu o sumă de bani, iar acesta a acceptat tranzacţia fără să comenteze. De la acest moment şi până la a dezvolta o adevărată reţea de trafic de influenţă nu a fost decât un pas. Alex a povestit că a luat legătura cu mai mulţi colegi din ani diferiţi şi de la facultăţi diferite pe care i-a învăţat cum să facă să promoveze examenele cu bani. Cum sumele erau mici, sub o sută de lei, nu puţini au fost cei care au refuzat. Doar că, Alex recunoaşte că încasa de la student o sumă de bani, dar la profesor ajungea doar jumătate. Când a dat de gustul banilor, tânărul a uitat rapid de studii, a început o viaţă de huzur, prin baruri şi discotecţi, a uitat de familie şi de prieteni, iar pe la şcoală ajungea doar când avea de plasat bani. Nu şi-a închipuit niciun moment că face un lucru greşit, a mărturisit tânărul din Plopeni. El nu era decât un intermediar al banilor, cel puţin aşa îşi închipuia şi asta pentru că nu avea nicio noţiune de Drept Penal. La un moment dat toată afacerea a picat în urma unui denunţ, telefonul lui Alex a fost interceptat şi a căzut pe mâna procurorilor anitcorupţie. A fost judecat şi condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de complicitate la trafic de influenţă. Din spatele gratiilor a încercat să-şi continue studiile, dar a avut surpriza să afle că facultatea unde fusese student timp de trei ani nu l-a mai acceptat şi i-a blocat dosarul, considerându-l indezirabil. Acum, Alex încearcă să identifice o altă unitate de învăţământ unde să-şi poate da licenţa, astfel ca, în momentul în care se va elibera din închisoare, să aibă măcar o diplomă de inginer.

Ionuţ, criminalul care a omorât un tânăr de 27 de ani

Cu siguranţă cea mai dură poveste, care a avut un impact major asupra elevilor, a fost cea a unui bărbat în vârstă de 32 de ani care, în ianuarie 2005, chiar în prima zi a anului a omorât un om. Ionuţ Constantin a povestit că totul s-a întâmplat în câteva minute şi nici acum nu realizează cum de a ajuns în această situaţie. Ionuţ spune că în noaptea de Revelion se afla cu mai mulţi prieteni într-un bar. A fost să iasă afară pentru că unul dintre amici săi fusese implicat într-o altercaţie cu mai mulţi indivizi, toţi aflaţi în stare de ebrietate. Conflictul pornise de la o fată, iar scandalul era în toi când Ionuţ a sărit să-şi apere amicul. S-a trezit într-o încăierare între mai mulţi bărbaţi băuţi unde toată lumea lovea haotic fără o ţintă anume. A început să dea şi el mai mult pentru a se apăra decât să lovească pe cineva anume. Furios,dar şi speriat, spune Ionuţ, a scos din buzunar un briceag cu care a avea să lovească la întâmplare, doar că lama cuţitului s-a înfipt adânc în pieptul unui necunoscut. Rana a fost gravă, iar bărbatul a decedat la scurt timp. Ionuţ a fost găsit vinovat şi condamnat la 18 ani de închisoare din care a executat deja 12. Aşteaptă să intre în comisia de liebrare condiţionată, iar pentru asta face eforturi uriaşe pentru a rămâne un deţinut model şi fără abateri, aspecte care vor conta enorm la dosar în faţa comisiei care îi va decide soarta.

Cătălin, condamnat pentru tentativă de omor

Cătălin M., un alt prahovean care le-a ţinut lecţii de viaţă liceenilor din Colegiul I.L. Caragiale, spune că a fost condamant la 7 ani şi şase luni de închisoare pentru tentativă la omor calificat şi asta după o şicanare în trafic pe DN1. Cătălin a povestit că totul a pornit de la o ceartă în parcarea unul mall din Ploieşti. Ulterior, cei doi şoferi s-au urmărit în trafic de la ieşire din Ploieşti şi până pe Valea Prahovei. S-au şicanat, s-au ameninţat, s-au blocat, dar nimeni nu a fost rănit şi nicio maşină nu a fost avariată. Ghinionul a fost că victima sa să fie un ofiţer de poliţie din Braşov, care a ştit ce are de făcut. A sunat la 112 şi a cerut ajutorul colegilor, care nu au întrârziat să vină şi să rezolve situaţia. Fapta a fost agravantă pentru că victima se afla în maşină cu soţia şi cu copilul în vârstă de 7 ani, iar pedeapsa pe măsură. Cătălin M. spune că abia atunci când a auzit în spatele său zgomotul metalic al porţilor şi al zăvoarelor a realizat că va mai ieşi din închisoare abia peste şapte ani, iar acea stare, sentiment de neputinţă, nu o va uita niciodată.

Bogdan, tânărul prins băut şi cu permisul suspendat la volanul unei maşini

Bogdan, un alt tânăr din Prahova, a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni de închisoare după ce a fost prins conducând o maşină deşi nu avea acest drept şi se afla şi sub influenţa băuturilor alcoolice. Bogdan a explicat că mai întâi a fost iertat de instanţă, după ce a fost prins prima dată conducând băut. A primit iniţial o pedeapsă de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de doi ani, perioadă în care nu ar mai fi avut voie să conducă o manşină. Nu a respectat acest lucru, astfel că într-o seară, îndemnat de amicii săi, a plecat la o discotecă din afara Ploieştiului. La întoarcere a fost prins din nou de un echipaj de poliţie. Avea o alcoolemie de 0.85 la mie, prea mult ca să fie considerată doar o contravenţie, aşa că s-a ales cu un nou dosar penal şi cu o pedepsă pe care a trebuit să o execute în regim de detenţie. Ca şi ceilalţi colgi ai săi de suferinţă, Bogdan a realizat ce grozăvie a făcut abia când a intrat în celulă şi uşa metalică s-a închis în spatele său. Era mult prea târziu, teribilismul şi anturajul îl aruncaseră în spatele gratiilor.

Cătălin, ghinionistul

O poveste similară a trăit şi Cătălin, care trebuie să ispăşească şi el o pedeapsă de 2 ani şi şase luni, tot pentru infracţiuni la legea circulaţiei. A fost prins conducând un autoturism cu numere de înmatriculare expirate, fără permis şi sub influenţa alcoolului, trei infracţiuni pentru care era vinovat doar el, asta în condiţiile în care în maşina respectivă se aflau toţi prietenii lui care îl provocaseră să plece la o plimbare prin Ploieşti. Era singurul care ştia să conducă din gaşcă, aşa că tot el a fost şi cel care a suportat consecinţele. Totul s-a întâmplat în anul 2009 şi a aşteptat timp de 4 ani să fie judecat. A fost condamnat într-o primă fază la închisoare cu suspendare, însă instanţa i-a acordat acelaşi termen de încercare ca şi colegului său de celulă. O perioadă de 2 ani nu avea voie să comită o altă faptă penală, în caz contrar, îl aştepta închisoarea. Cu o lună înainte să exprie această perioadă de încercare, o cunoştinţă îi aduce la reparat un autoturism. Cătălin era cunoscut în cartier ca bun mecanic. Meştereşte la maşină, iar la final se urcă la volan pentru a vedea dacă problema de la motor se rezolvase. A condus 50 de metri în faţa blocului, doar că un vecin, care întâmplător era şi poliţist şi care îi cunoştea situaţia, l-a urmărit şi l-a oprit în trafic. Nu avea voie încă să conducă nici măcar un metru în parcare. Legea era lege şi a trebuia respectată. A fost din nou trimis în judecată şi condamnat în final la închisoare cu executare.

Ultima povestea a fost relatată de un fost om de afaceri. Dan a fot condamnat pentru aderare la grup infracţional organizat şi recunoaşte că totul i s-a tras doar pentru că a gestionat prost o afacere, dar şi pentru că nu a cunoscut legea. Omul a avut o hală industrială pe care a închiriat-o unor cetăţeni pe care, spune el, nici măcar nu i-a cunoscut înainte. Nu a ştitut că acei chiriaşi aveau o fabrică ilegală de ţigări şi că erau monitorizaţi de anchetatori. Când au avut loc percheziţiile în fabrică, procurorii l-au chemat şi pe el la audieri şi l-au acuzat de complicitate. S-a ales cu o pedeapsă de 5 ani de închisoare, fără să fie vinovat, spune el decât că a vrut să obţină un venit lunar sigur. Necunoaşterea legii nu te absolvă de vină, le-a explicat Dan elevilor de liceu pe care i-a sfătuit să-şi îmbogăţească pe cât se poate cultura generală cu noţiuni de Drept Penal şi Civil pentru că aceste informaţii le vor fi de mare ajutor în viaţă.

Proiectul demarat de Penitenciarul Ploieşti în anul 2004, sub titulatura de „Deţinuţi în ipostază de model antiinfracţional”, a avut un real succes în rândul tinerilor din Ploieşti, fiind singurii din ţară care au avut parte de o aşa experienţă. Din 2004 şi până în prezent la astfel de întrevederi au participat peste 3000 de elevi pe aproximativ 200 de deţinuţi. Scopul acestui program, care se desfăşoară în timpul Săptămânii Altfel, atunci când elevii îşi desfăşoară activitatea altundeva devât în sala de clasă, este de a diminua sau chiar preveni infracţionalitatea juvenilă din ce în ce mai prezentă în viaţa de zi cu zi.