Ultima editie tiparita in format pdf

Poliţiştii corupţi nu se potolesc: Un angajat al Serviciului Înmatriculări auto, prins în flagrant când lua mită

Publicat pe 2017-03-31 16:07:58

Direcţia Generală Anticorupţie Prahova a trimis, din nou, un poliţist suspect de corupţie în faţa anchetatorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova. Mihai Brănescu, agent de poliţie în cadrul Secţiei nr. 3, detaşat din luna septembrie a anului trecut în cadrul Serviciului de Înmatriculări Auto Prahova, a fost prins în flagrant în timp ce primea mită de  la un cetăţean chiar în parcarea din imediata apropiere a sediului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova.

Brănescu este acuzat că ar fi luat diverse sume de bani de la persoane care doreau să-şi înmatriculeze autoturismele fără să stea la coadă. În medie, spun anchetatorii, poliţistul reuşea să strângă aproximativ o mie de lei pe zi din aceste mici atenţii primite de la cei pe care îi ajuta. Mihai Brănescu a fost audiat de procurori şi ulterior a fost plasat în control judiciar pentru 60 de zile, fără să mai aibă dreptul de a mai lucra, în această perioadă, în cadrul Serviciului de Înmatriculări auto.

Conform anchetatorilor, Mihai Brănescu nu era singur în această afacere, ci avea drept complice pe administratorul unui birou de copiat acte aflat peste drum de sediul IJP Prahova. Acesta din urmă era cel care intermedia întreaga tranzacţie. Dealtfel, spun surse judiciare, angajaţii de la biroul de copiat acte au fost şi cei care i-au propus poliţistului să intre „în combinaţie”.

Totul se derula foarte simplu. În momentul în care proprietarul autoturismului intra în biroul de copiat acte i se sugera că poate să evite aglomeraţia din faţa ghişeului de la Înmatriculări, dacă va cotiza cu o anumită sumă. Pentru că din luna februarie, atunci când a fost eliminată taxa de mediu, la Serviciul de Înmatriculări Auto se formau cozi imense, iar oamenii aşteptau chiar şi o zi întreagă la rând, mulţi cetăţeni, în special samsari de maşini second hand, acceptau să plătească mai mult doar ca să scape mai repede de aglomeraţie. Se oferea o sumă rotundă, iar restul de bani care rămânea după achitarea taxelor, era oprit de poliţist.

Doar în ziua în care a fost prins în flagrant, Brănescu primise mită de la opt cetăţeni, iar asupra lui a fost găsită suma de 1000 de lei, bani despre care anchetatorii spun că erau primiţi cu titlu de mită.

În urma percheziţiei pe care investigatorii DGA Prahova au făcut-o atât în maşina poliţistului, dar şi la domiciliul său, a fost găsită o sumă de bani mult mai mare.

“Cu această ocazie, ofiţerii D.G.A. au identificat asupra poliţistului şi la domiciliul acestuia, mai multe sume de bani în lei şi valută, în cuantum de aproximativ 11.500 lei, care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. În fapt, s-a reţinut că poliţistul a primit, în perioada noiembrie 2016 – februarie 2017, direct sau prin interpuşi, de la mai multe persoane, diverse sume de bani pentru urgentarea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, constând în înmatricularea unor vehicule cu încălcarea prevederilor legale ce reglementau activitatea în cauză,” se arată într-un comunicat DGA.

În aceeaşi cauză au fost efectuate percheziţii şi în biroul de copiat acte unde lucrau intrmediarii. Şi administratorul, dar şi un angajat al acesei societăţi au fost duşi la audieri şi plasaţi ulterior sub control judiciar pentru 60 de zile.

“Urmare a activităţilor desfăşurate în cauză, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un număr de 3 suspecţi, sub aspectul săvârşirii a 6 infracţiuni de complicitate la luare de mită, iar faţă de alţi 3 suspecţi, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. În urma probatoriului administrat, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penală faţă de B.M. pentru săvârşirea a opt infracţiuni de luare de mită aflate în concurs real, iar faţă de I.P. şi I.C. pentru săvârşirea a 3, respectiv o infracţiune de complicitate la luare de mită. Totodată, faţă de cei trei inculpaţi a fost luată măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 zile, iar în cazul poliţistului s-a dispus şi interdicţia exercitării profesiei în cadrul SPCRPCIV Prahova pentru aceeaşi perioadă”, conform DGA.

Surse apropiate anchetei au precizat că administratorul biroului de copiat acte era de mult în vizorul poliţiştilor de la Serviciul de Investigaţii Criminale, existând suspiciuni că acesta nu are tocmai o afacere legală. Chiar în timpul percheziţiilor, în acest birou a fost găsită o impresionantă sumă de bani, care a şi fost pusă sub sechestru.