Ultima editie tiparita in format pdf

Vinul roşu, ”medicamentul” natural care ţine cancerul şi bătrâneţea la distanţă

Publicat pe 2017-03-21 12:45:52

Consumat în cantităţi moderate (două pahare pe zi/bărbaţii şi un pahar pe zi/femeile), vinul, în special cel roşu sec, are efecte benefice asupra inimii şi vaselor de sânge. Ultimele studii au arătat că ar contribui la creşterea speranţei de viaţă şi la prevenirea unor forme de cancer.

Licoarea lui Bachus este considerată un adevărat medicament: creşte elasticitatea vaselor de sânge şi colesterolul bun, menţine sănătatea creierului şi reduce riscul de demenţă, reglează glicemia, ajută la digestie şi creşte speranţa de viaţă. Numeroase studii au demonstrat că „licoarea zeilor” contribuie la diminuarea riscului de de cancer, printre care cel pulmonar, mamar şi de prostată. Secretul stă în antioxidanţi, dintre care cel mai important este resveratrolul, o substanţă miraculoasă datorită efectelor de încetinire a proceselor degenerative, scrie revista Doctorul Zilei.

Protecţia vaselor de sânge

Principalul beneficiar al consumului moderat de vin roşu este inima. Efectul asupra aparatului cardiovascular se datorează, pe de o parte, vasodilataţiei coronariene, care reduce riscul de cardiopatii şi accidente vasculare, dar şi a cantităţii de vitamina C din compoziţie, cu rol antioxidant. Atât alcoolul, cât şi polifenolii (antioxidanţii) par să favorizeze menţinerea tonusului vaselor, prin formarea de oxid nitric, o substanţă chimică esenţială pentru relaxare, care ajută la prevenirea aterosclerozei. 

„Deşi nu este dovedit 100%, vinul roşu are efect de dizolvare a grăsimilor nocive din sânge şi contribuie la procesul de aterogeneză, implicat în infarct miocardic, accident vascular etc. Băut în exces, are efect contrar, de depunere a grăsimilor, în special a trigliceridelor”, susţine medicul nutriţionist şi diabetolog Eduard Adamescu, care recomandă în special vinul sec. „Evitaţi-le pe cele dulci, licoroase. Le puteţi bea doar pentru gust, dar efectele benefice nu sunt aceleaşi”. Studiile au dovedit, de asemenea, că resveratrolul din vin are proprietăţi antiinflamatorii, ceea ce ajută la menţinerea sănătăţii generale, din moment ce multe boli sunt atribuite inflamaţiilor. Deşi consumul excesiv de alcool este considerat un factor de risc pentru hipertensiune, studiile au demonstrat că maximum două pahare de vin roşu, consumate în timpul meselor, scad presiunea arterială. Datorită efectului de creştere a secreţiei de insulină şi reducere a glicemiei, nutriţioniştii recomandă consumul de vin în cantitate moderată celor care suferă de forme uşoare şi medii de diabet. Având în compoziţie vitamina C şi P, vinul are efect vasoprotector, reducând riscul de complicaţii, precum arteriopatia diabetică.

Creşte speranţa de viaţă

Resveratrolul, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut până acum (de 50 de ori mai puternic decât vitamina E şi de 20 de ori mai puternic decât vitamina C), este dovedit a fi şi un protector eficient împotriva demenţei. „Antioxidanţii din vinul roşu ar explica de ce speranţa de viaţă a francezilor e mai mare: au o alimentaţie mai uşoară şi cosumă vin în cantităţi mici”, adaugă nutriţionistul. Noile cercetări arată că vinul roşu conţine melotonină, o substanţă care ajută la reglarea ceasului biologic şi la combaterea insomniilor. Un efect mai puţin cunoscut, care se datorează tot cantităţii mari de polifenoli, este cel de protecţie a gingiilor, prin reducerea inflamaţiei, şi implicit de prevenire a căderii dinţilor.

Lupta cu maladia secolului

Marele merit al antioxidanţilor din compoziţia vinului roşu este cel de anihilare a efectelor nocive ale radicalilor liberi. Altă substanţă importantă care se găseşte numai în vinul roşu, în strugurii negri şi fructele de pădure, este quercitina. Studii de laborator au demonstrat că aceasta creşte imunitatea organismului, previne apariţia cancerului şi a bolilor de inimă. Quercetina prelungeşte viaţa celulelor cu 80%, stimuleaza miocardul, care în condiţii de stres nu mai poate funcţiona la eficienţă maximă. Astfel, vinul dilată vasele capilare şi ajută la prevenirea anginei pectorale şi a formării de cheaguri.

Cancer de plămâni

Fiecare pahar de vin roşu consumat zilnic reduce riscul cancerului pulmonar cu 13%, potrivit unui raport publicat într-o revistă a Asociaţiei Americane pentru Cancer. Studiul a fost efectuat pe 84.170 de participanţi în vârstă de 45 – 69 de ani, dintre care 210 au avut cancer. În rândul fumătorilor care beau unul sau două pahare de vin  pe zi, riscul a fost mai redus cu 60%.

Cancer de prostată

Consumul a patru pahare de vin roşu pe săptămână ajută la diminuarea riscului de cancer de prostată cu 50%, precum şi cel al manifestării unei forme agresive cu 60%, arată un studiu efectuat de medicii de la Centrul Medical pentru Cercetarea Cancerului „Fred Hutchinson”, din Seattle.

Cancerul mamar

Consumul moderat de vin roşu se pare că ar reduce riscul apariţiei bolii. În urma unui studiu efectuat pe 13.525 de femei diagnosticate cu cancer la sân, cercetatorii de la prestigioasa universitate Cambridge au conchis că cele care consumaseră 3,5 pahare de vin pe săptămână aveau cu 10% mai multe şanse de a supravieţui cancerului mamar decât cele care se abţineau de la această băutură. Cele care consumau şapte pahare de vin pe săptămână îşi creşteau şansele cu încă 10%.În schimb, consumul a mai mult de două pahare de vin pe zi are efect invers: măreşte riscul de apariţie a cancerului la sân.

Ingredientele-minune conţinute de vinul roşu

Potasiu: acest mineral şi electrolit ajută la reglarea ritmului cardiac, ajută în sinteza acidului proteic, producerea de energie şi metabolizarea zahărului din sânge;

Fluor: menţine smalţul dinţilor puternic şi poate preveni cariile dentare;

Fosfor: stimulează metabolismul, susţine funcţia renală şi contracţiile musculare ale inimii;

Colina: face parte din grupul vitaminei B şi ajută la menţinerea sănătăţii generale şi în mod special, la funcţionarea optimă a memoriei. În prezent, este intens studiată în cadrul cercetărilor ce vizează boala Alzheimer.

Resveratrol: este un fenol produs în mod natural de către mai multe plante, găsindu-se în fructele şi legumele de o culoare intermediară între negru, indigo şi vişiniul cel mai închis (struguri negri, vinul roşu, coacaze, afine, mure, prune, ceapă roşie). Oamenii de ştiinţă de la Şcoala Politehnică din Lausanne au descoperit că resveratrolul, un ingredient miraculos, poate prelungi durata vieţii, îmbunătăţeşte capacitatea memoriei, creşte rezistenţa organismului la stres, scade nivelul glicemiei, echilibrează tensiunea arterială, îmbunătăţeşte vederea şi blochează procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central.