Ultima editie tiparita in format pdf

MADR: Ajutor financiar pentru fermierii români care deţin între 3 şi 9 vaci de lapte (proiect)

Publicat pe 2017-03-14 12:35:26

Fermierii români care deţin între 3 şi 9 vaci de lapte vor primi un ajutor financiar din fondurile europene alocate României pentru sectorul laptelui, în valoare de 5,44 milioane de euro, pentru a putea produce mai mult pentru piaţă, potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

"Se distribuie echivalentul în lei a sumei de 5.448.041,5 euro pentru producătorii de lapte, care se asigură din Fondul European de Garantare Agricolă - FEGA, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017. Ajutorul financiar prevăzut se acordă producătorilor de lapte, persoane juridice, persoane fizice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale (...), care se încadrează la activitatea „agricultură la scară mică," se arată în document.

Pentru obţinerea ajutorului financiar beneficiarii trebuie să deţină un efectiv de vaci de lapte de minimum 3 şi maximum 9 capete, inclusiv, pe beneficiar, identificate şi înregistrate în RNE la data depunerii cererii, în exploataţie cu cod ANSVSA şi să aibă documente că a livrat/vândut direct minimum 4 tone lapte în perioada 1 aprilie 2015 - 31 martie 2016. Cererea pentru obţinerea ajutoarelor se depune la centrele judeţene ale APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, însoţită de documentele legate prevăzute, până la data de 2 mai 2017, inclusiv.

Proiectul de act normativ precizează că producătorii de lapte care deţin un efectiv de vaci lapte mai mic de 3 capete sau mai mare de 9 capete nu beneficiază de prevederile actului normativ. "Suma cuvenită fiecărui producător de lapte se calculează de către APIA prin împărţirea sumei totale prevăzute la efectivul eligibil de vaci de lapte. Plăţile pentru aceste ajutoare se efectuează până la data de 30 iunie 2017. În vederea evaluării eficacităţii măsurii, ANSVSA verifică beneficiarii care au solicitat ajutorul de adaptare excepţional prevăzut de prezenta hotărâre a Guvernului, dacă menţin exploataţia/exploataţiile înregistate în RNE până la data de 31 august 2017, şi transmit rezultatul verificărilor către APIA”, se arată în document.

Potrivit notei de fundamentare, exploataţiile cu efective de vaci de lapte cuprinse între 3 şi 9 capete sunt ferme mici a căror producţie, aproximativ 50%, este destinată consumului propriu, ceea ce duce la venituri reduse din această activitate, risc mărit de apariţie a bolilor transmisibile la om (zoonoze), exploatarea de metişi cu grad genetic scăzut.