Ultima editie tiparita in format pdf

Aproape 1.100 de cereri de înscriere în programul de sprijin pentru tomate cultivate în sere şi solarii

Publicat pe 2017-02-14 12:17:59

Aproape 1.100 de cereri de înscriere din 35 de judeţe au fost primite în 10 zile de la intrarea în vigoare a programului de sprijin pentru tomate cultivate în sere sau solarii, a anunţat, luni, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Cele mai multe solicitări au venit din judeţele Giurgiu, Olt, Dolj, Prahova, Galaţi, Mehedinţi şi Buzău.

Reprezentanţii MADR susţin că sprijinul pentru tomate este un program al cărui randament se va resimţi progresiv, etapă cu etapă, pentru că, odată cu producţia şi primirea sprijinului, va începe şi capitalizarea micului producător, care îşi va permite achiziţionarea unor instalaţii de încălzire sau a unor răsaduri din soiuri performante şi rezistente la perioadele critice.

Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, sumă ce reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. Programul se desfăşoară pe o perioadă de 8 ani. 

Reducerea importurilor de roşii, dublarea suprafeţelor cultivate în spaţii protejate şi creşterea producţiei din sere şi solarii reprezintă o parte din beneficiile programului lansat deja de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind susţinerea producţiei de tomate şi asigurarea consumului intern.

Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, de 3.000 de euro/an, beneficiarii trebuie, printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de cel puţin 1.000 de metri pătraţi, să obţină o producţie de minimum 2 kilograme tomate/mp, dar şi să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kilograme, dovedită cu documente justificative.

Potrivit datelor MADR, importurile de roşii se ridică anual la 50.000 de tone şi costă în jur de 35 de milioane de euro, în timp ce exporturile sunt de 16 ori mai reduse, respectiv de numai 3.000 de tone, cu o valoare de 2 milioane de euro.

 

Conform datelor statistice, consumul mediu de tomate pe locuitor în România se ridică la 31 de kilograme, faţă de 34,5 kg în UE, iar producţia reprezintă 20,27% din producţia totală de legume produsă în România. La nivelul anului 2015, producţia de roşii a fost de 101.881 tone în sere şi solarii.

Guvernul a aprobat în 27 ianuarie, printr-o hotărâre, un program prin care producătorii agricoli din România vor fi susţinuţi să cultive tomate în spaţii protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă. Schema de ajutor de minimis este destinată producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi familiale, producătorilor agricoli persoane juridice.