Ultima editie tiparita in format pdf

7 decembrie - Sfânta Muceniţă Filofteia

Publicat pe 2016-12-06 10:53:51Părintele Ştefan Al. Săvulescu

În fiecare an, la 7 decembrie, după rânduiala Sfintei noastre Biserici străbune, facem pomenirea Sfintei Muceniţe Filofteia, ale cărei moaşte se află în catedrala Mănăstirii din Curtea de Argeş.

Sfânta Filofteia s-a născut în cetatea Târnovei, capitala împărăţiei românilor şi bulgarilor din sudul Dunării, în anul 1206, din părinţi credincioşi, oameni simpli, cu inimă curată, având ocupaţia de agricultori. mama sfintei, după ce a născut această frumoasă şi binemirositoare floare, a mai trăit câţiva ani. Acasă, Sfânta Filofteia muncea cu sârguinţă în casa tatălui său, îndeplinind cele ce făcea mama sa cât trăise. Şi câte nu sunt de făcut acolo unde lipseşte mâna harnică şi pricepută a unei mame iubitoare de copii şi de casa ei!

După moartea soţiei sale, tatăl Sfintei Filofteia s-a recăsătorit cu o femeie nemilostivă şi zgârcită care a făcut ca tatăl ei să o prigonească. Când Sfânta Filofteia mergea să ducă merinde tatălui său la ţarină, adesea ea împărţea săracilor din bucatele ce avea de dus. Păstra desigur din destul şi pentru tatăl ei, dar acesta, fire lacomă şi cârtitoare, se plângea mereu soţiei că-i trimite hrană puţină şi rămâne mereu flămând. Bănuitor cum era, într-o zi tatăl ei s-a aşezat la pândă. Şi văzând că Sfânta Filofteia împărţea săracilor bucatele trimise, aprins de mânie, a aruncat cu barda sa plugărească şi a rănit-o grav la picior pe fiica sa. Sângele s-a scurs repede din trupul ei plăpând şi feciorelnic şi ea a murit pe loc. Avea doar 12 ani.

Tatăl, dându-şi seama de această mare nenorocire, a încercat să ridice trupul fiicei sale dar n-a putut să se apropie de el. Cuprins de spaimă, pentru că se făcuse ucigaşul fiicei sale într-un moment de mânie, el a alergat îndată la arhiepiscopul cetăţii Târnovo, spunându-i că trupul fiicei sale zace pe pământ cuprins de o lumină cerească. Atunci, arhiepiscopul, împreună cu alţi arhierei şi preoţi, însoţiţi de o mare mulţime de credincioşi au venit cu făclii şi tămâie la locul uciderii ei pentru a-i ridica cinstitul trup.

Moaştele ei au fost duse în oraşul Vidin din sudul Dunării. Datorită legăturilor de prietenie dintre Patriarhul Eftimie al Târnovei şi Mitropolitul Antim al Ţării Româneşti, s-a convenit ca moaştele Sfintei Filofteia, pentru a nu cădea sub turci, să fie aduse în Ţara Românească.

Binecredinciosul voievod al Ţării Româneşti, Mircea cel Mare, a adus în anul 1396 moaştele Sfintei Filofteia de la Vidin şi le-a aşezat cu mare cinste în Biserica Domnească de la Curtea de Argeş.

Văzând viaţa Sfintei Filofteia, nu cumva să ne arătăm răi, zgârciţi şi ucigaşi ca tatăl şi mama cea vitregă a Sfintei Filofteia. Nici nepăsători faţă de bolnavi, de orfani şi de copii ca atâţia alţi părinţi de astăzi care nu au grijă de educaţia şi de buna creştere a copiilor lor. Nu vedem noi, câţi copii sunt abandonaţi de părinţii lor prin divorţ? Cine va mai putea tămădui şi vindeca inimile zdrobite ale copiilor fără părinţi? Ce alte mame vitrege vor lua locul adevăratelor mame? Aveţi grijă de copii, cum îi naşteţi, cum îi creşteţi şi mai ales cum îi educaţi. Aceasta este cea mai înaltă datorie a părinţilor şi de ea depinde mântuirea noastră. Nu vă ucideţi copiii, nici trupeşte - prin avort, nici sufleteşte - prin lipsa exemplului viu, prin lipsa de educaţie creştină. Aduceţi copiii de mici la Biserică. Povestiţi-le despre Hristos, picuraţi în inimile lor dragostea de oameni, mila, respectul, milostenia şi dreapta credinţă.