Ultima editie tiparita in format pdf

Expoziţia anuală de goblen de la Muzeul de Ştiinţele Naturii Prahova

Publicat pe 2016-10-25 16:15:26Daniel Mihu

Săptămâna trecută a fost organizată o expoziţie de goblenuri în incinta Palatului Culturii Ploieşti. O sală întreagă a fost dedicată frumosului, matemtic fiind vorba de 215 lucrări realizate de 15 expozanţi, alţi trei membrii ai Cercului de Goblen neputând să expună.

Practic, cum vine toamna, membrii Cercului de Goblen îşi afişează lucrările realizate peste an. Acum, în 2016, în incinta Muzeului de Ştiinţele Naturii, a fost vernisată a XXII-a ediţie. Cum deja este o manifestare tradiţională, am solicitat opinia amfitrioanei, dr. Emilia iancu, directoarea Muzeului de Ştiinţele Naturii Prahova.

„Este într-adevăr o tradiţie. Oamenii care se găsesc în aşa numita „toamnă a vieţii” se gândesc la frumos, îşi doresc, într-un fel sau altul, să-l facă durabil. Foarte mulţi dintre aceşti domni şi doamne, cei mai mulţi cu studii suprioare, îşi găsesc alinarea în realizarea acestor tablouri care prezintă atât natura, cât şi diversele lor trăiri. Am legat această expoziţie nu numai de Eminescu, ci şi de acele porţiuni de natură realizate de dl. Ioniţă, care a reuşit să găsească frumosul în ceea ce era ponosit. Toate acestea nu arată decât realizările nemaipomenite ale existenţei, viaţa sub toate formele ei. Nouă, oamenilor, nu ne rămâne decât să selectăm, să arătăm, să permanentizăm viaţa, existenţa”.

În expoziţie am întâlnit două doamne legate direct de acestă manifestare. Am vorbit cu dânsele:

Ioana Jianu, vizitatoare: „Sunt prietenă cu două doamne care expun aici goblenuri. Doamna Dobrescu şi doamna Ştefania Voicu. Îmi plac foarte mult goblenurile, am fost pe la foarte multe expoziţii de acest tip, la Pensionari, la Filarmonică. Am o mare admiraţie pentru persoanele care cultivă această pasiune”.

Lângă doamna Jianu se află una dintre exponante. Am vorbit cu dânsa, cu doamna Dobrescu:

„În cercul de goblen suntem 18 membri. În funcţie de dimensiunea lucrării, noi fcem cam câte trei pe an. Şi asta pentru că suntem pensionari şi avemm timp. Ne cumpărm materialele şi aşa găsim şi modelele care pot fi făcute”.

În afară de cercul din Ploieşti, organizaţii similare există la Focşani, Timişoara, Bucureşti.

Trebuie precizat, aşa cum a făcut-o doamna Dobrescu, că Cercul de Goblen colaborează foarte bine cu cel din Piteşti. În momentul în care a început prezentarea a cărţi tipărite de echipa lui Paul Voicu, directorul Karta Graphic, despre Eminescu, oamenii au intrat în Sala „Unirea” unde au fost prezentate cărţile foarte bine realizate tipografic, cu coperţi din carton. Şi au venit şi oficialităţi de la C.J. Prahova.

Doar au participat la realizarea lor....